The Malaysia Post

Press Freedom Malaysia akan terus merosot selagi Perikatan, Saifuddin berkuasa

Press Freedom Malaysia akan terus merosot selagi Perikatan, Saifuddin berkuasa

Press Freedom Malaysia akan terus merosot selagi Perikatan, Saifuddin berkuasa

Tahap kemerosotan kebebasan pers yang semakin merosot di Malaysia seperti yang disorot oleh Reporters Without Borders (RSF) akan meneruskan aliran menurunnya jika negara terus diperintah oleh kerajaan Perikatan Nasional (PN), kata Lim Guan Eng DAP.

Setiausaha Jeneral DAP juga mengkritik Menteri Komunikasi dan Multimedia PN, Datuk Saifuddin Abdullah, dengan menuduhnya tidak cekap dan menjadi punca penyebaran akhbar.

Dia mengatakan bahawa Saifuddin, sebagai menteri, telah kehilangan poin-poin penting yang dikemukakan dalam laporan RSF ketika yang terakhir mengatakan tindakan pemerintah yang ketat hanya untuk mereka yang melaporkan di luar batasan Perlembagaan Persekutuan dan mengenai maklumat palsu yang berkaitan dengan Covid-19.

“Saifuddin tidak tahu bahawa tidak ada yang keberatan untuk bertindak terhadap mereka yang menyebarkan berita palsu di Covid-19.

“Namun, Saifuddin mengabaikan keprihatinan RSF tentang” peraturan yang lebih otoriter “pada tahun 2020, yang telah menyebabkan penuntutan wartawan, penggeledahan polis, pengusiran wartawan dan pemberi maklumat serta pelanggaran kerahsiaan wartawan,” tulis Lim.

Ahli Parlimen Bagan itu kemudian melabel Saifuddin sebagai “orang yang berubah”, dan mendakwa bagaimana yang terakhir itu memperjuangkan kebebasan pers pada zamannya di bawah Pakatan Harapan (PH) tetapi sejak itu dikatakan telah mengubah sikapnya.

Baca Lagi | Skuad Harimau Malaya tidak memotong barisan untik suntikan Covid-19

Dia menyokong tuntutannya dengan menunjukkan bagaimana RSF sendiri telah menyoroti kebangkitan semula Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) di bawah kementerian Saifuddin, yang kemudiannya dijenamakan semula sebagai Jabatan Komunikasi Masyarakat (J-kom), dan menyebutnya sebagai alat propaganda pemerintah.

Lim menunjukkan bagaimana RSF mengakui keuntungan yang dicapai dalam kebebasan akhbar di bawah Pakatan Harapan dibalikkan setelah peralihan kuasa.

“Jelas Saifuddin adalah orang yang berubah dari mengadvokasi kebebasan pers ketika dia menjadi Menteri PH untuk mengekang kebebasan pers, dari seorang demokrat hingga seorang autokrat, dari penyokong kepada lawan ICERD yang bekerja dengan rasis dan ekstremis agama yang biasa dia hadapi, “Katanya.

Lim merujuk kepada Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum yang telah direncanakan oleh pemerintah PH, suatu langkah yang dikendalikan oleh Kementerian Luar Negeri, portfolio Saifuddin di bawah pemerintahan PH. Saifuddin keluar untuk menyangkal adanya pembabitan dalam pengesahan ICERD, yang mendapat tolakan kuat dari akar umbi ketika diumumkan pada tahun 2018.

Read Previous

Skuad Harimau Malaya tidak memotong barisan untik suntikan Covid-19

Read Next

Lawrence Wong dilantik sebagai Menteri Kewangan Singapura, Heng Swee Keat kekal sebagai DPM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here