The Malaysia Post

Singapura akan gantung lelaki Malaysia yang cacat mental

Seorang lelaki Malaysia yang kurang upaya mental akan dihukum gantung di Singapura minggu depan selepas kalah dalam rayuan terakhir, kata kakaknya hari ini, walaupun mendapat bantahan antarabangsa mengenai kesnya.

Nagaenthran K Dharmalingam telah ditangkap pada 2009 kerana mengedarkan sejumlah kecil heroin ke negara kota itu, yang mempunyai beberapa undang-undang dadah paling keras di dunia, dan menjatuhkan hukuman mati pada tahun berikutnya.

Tetapi rancangan untuk menggantungnya mencetuskan kritikan meluas kerana kebimbangan mengenai ketidakupayaan intelektualnya, dengan Kesatuan Eropah dan jutawan British Richard Branson antara yang mengutuknya.

Selepas pertempuran undang-undang selama bertahun-tahun, lelaki berusia 34 tahun itu kalah dalam rayuan terakhirnya bulan lalu, apabila hakim menolak hujah bahawa hukuman mati terhadap seorang lelaki kurang upaya mental melanggar undang-undang antarabangsa.

Keluarganya kini telah dimaklumkan dia akan dihukum bunuh pada hari Rabu minggu depan, kata kakaknya Sarmila Dharmalingam kepada AFP.

Ahli keluarga, termasuk ibu dan tiga adik-beradiknya, akan pergi ke negara kota untuk melihatnya terlebih dahulu, katanya.

M Ravi, seorang peguam hak asasi manusia yang berpangkalan di Singapura yang membantu dalam kes itu, berkata berita tentang pelaksanaan hukuman mati Nagaenthran adalah “menyayat hati”.

“Negeri Singapura tidak akan dapat pulih daripada aib yang akan dihadapinya di peringkat antarabangsa dalam menghukum gantung seorang yang kurang upaya intelek,” katanya dalam catatan media sosial.

Bulan lalu, negara kota itu menjalankan hukuman mati pertama sejak 2019 apabila ia menggantung seorang pengedar dadah, dan kebimbangan semakin meningkat bahawa beberapa lagi orang akan dihukum mati dalam beberapa bulan akan datang.

Selain Nagaenthran, tiga lelaki lain yang disabitkan dengan kesalahan dadah telah ditolak rayuan terakhir mereka.

Nagaenthran ditahan pada usia 21 tahun selepas seikat heroin seberat kira-kira 43 gram (satu setengah auns) — bersamaan kira-kira tiga sudu besar — ditemui berikat pada pahanya ketika dia berusaha untuk memasuki Singapura.

Baca Lagi | Singapura akan gantung lelaki Malaysia yang cacat mental

Penyokong mengatakan dia mempunyai IQ 69 – tahap yang diiktiraf sebagai kecacatan – dan telah dipaksa untuk melakukan jenayah itu.

Singapura mengekalkan hukuman mati bagi beberapa kesalahan, termasuk pengedaran dadah dan pembunuhan, dan menegaskan ia telah membantu mengekalkan negara kota itu sebagai salah satu tempat paling selamat di Asia.

Read Previous

Chelsea menempah perlawanan akhir Piala FA menentang Liverpool

Read Next

PAS Ahmad Samsuri menafikan terlibat dalam rancangan untuk menjatuhkan Barisan Nasional

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.