The Malaysia Post

Sejak bila MIC menyokong Pakatan pada PRU14?

Datuk Seri S. Vell Paari hari ini melancarkan serangan hebat terhadap Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, yang mendakwa MIC bersekongkol dengan Pakatan Harapan (PH) untuk pilihan raya umum lalu.

Senator MIC menuduh pemimpin PAS itu bukan sahaja tidak mengetahui politik tempatan tetapi juga menentang prinsip parti Islamnya dan ajaran bekas penasihat kerohaniannya Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menganjurkan toleransi antara kaum dan agama.

“Adakah menteri besar telah menghabiskan dua tahun terakhir di Malaysia atau di planet Marikh? Mungkin Muhammad Sanusi terlalu sibuk mencari Rare Earth Elements (REE) bernilai RM43 trilion di planet Mars sehingga dia tidak mengetahui landskap politik selama ini, ”kata Vell Paari dalam satu kenyataan.

Ini merujuk kepada tuntutan Muhammad Sanusi bahawa Kedah akan memanfaatkan simpanan nadir bumi yang terdapat di negeri ini.

Vell Paari, anak bekas MIC kelas berat Datuk Seri S. Samy Vellu, memberitahu Muhammad Sanusi bahawa PAS adalah yang bertanding dengan semua parti lain dalam Pilihan Raya 2018, termasuk parti-parti yang sekarang bersekutu dengan pemerintahan Perikatan Nasional (PN) sekarang. .

Baca Lagi | Penyokong Pakatan kemungkinan enggan mengundi untuk PRU15

“Saya ingin menegaskan bahawa MIC tidak mempunyai masalah dengan PAS sebagai sebuah parti, tetapi ia mempunyai masalah dengan sikap MB Kedah yang sombong, sombong, dan tidak beradab dalam beberapa perkara yang melibatkan masyarakat India di negerinya,” dia menambah.

Vell Paari mengakui bahawa perselisihan adalah norma bahkan di kalangan sekutu politik, tetapi mengatakan bahawa mereka dapat diselesaikan melalui dialog.

Namun, dia mendakwa bahawa isu-isu yang melibatkan kumpulan minoriti di Kedah, terutama orang India, telah diatasi dengan buli dan penghinaan dari pemimpin PAS dan menyebut keputusan terakhir untuk membatalkan Thaipusam sebagai percutian di negeri ini sebagai contoh.

“Ini dengan jelas membuktikan bahawa dalam DNA Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi, dia harus menghadapi masalah dengan kaum minoriti, terutama kaum India.

“Kerana anda ingin membalas dendam terhadap orang India, anda membatalkan cuti umum Thaipusam, kerana tidak memikirkan apa-apa yang akan dilakukan oleh 6 peratus orang India di Kedah.

“Bagaimanapun, bukan 6 peratus ini yang harus anda khawatirkan, melainkan baki 94 peratus rakyat Kedah yang cuti umum yang baru saja anda batalkan,” kata Vell Paari.

MB Kedah dilaporkan mengatakan tidak perlu mewartakan Thaipusam – yang jatuh pada 28 Januari tahun ini – sebagai cuti dengan perintah kawalan pergerakan yang berlaku, kerana perjumpaan sosial tetap dilarang.

Ucapannya itu menimbulkan kemarahan yang meluas dari kedua-dua belah pihak politik dan dia dikritik sebagai tidak peka, tidak sopan, dan berat sebelah terhadap penganut Hindu.

Vell Paari juga membandingkan sikap Muhammad Sanusi dengan sikap yang ditunjukkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika yang terakhir mengunjungi presiden MIC, Datuk Seri SA. Vigneswaran pada bulan Mac 2019, sebelum kedua-dua pihak bekerjasama dalam pemerintahan PN.

Vell Paari mengatakan bahawa kunjungan Hadi adalah satu sama lain yang saling menghormati, sejajar dengan usaha PAS untuk menggambarkan dirinya sebagai entiti yang inklusif, tetapi meratapi bagaimana tindakan dan penindasan Muhammad Sanusi hanya merugikan kerja baik orang lain.

“Semua usaha yang dilakukan oleh presiden PAS, untuk menggambarkan PAS sebagai parti yang menghormati hak kaum minoriti, telah hancur oleh tindakan Muhammad Sanusi. “Muhammad Sanusi telah berjaya menanam benih ketakutan di benak semua kaum minoriti di negara ini, sambil menimbulkan pertanyaan tentang apa yang akan terjadi pada masa depan kaum minoriti jika PAS memberikan kuasa penuh di peringkat persekutuan,” tambah Vell Paari.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Mengenangkan legenda bola keranjang Kobe Bryant satu tahun selepas kemalangan maut

Read Next

Adakah Zahid, pemimpin kanan Umno dengan sengaja menaburkan kekacauan dalam pangkat sendiri?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.