The Malaysia Post

Adakah Zahid, pemimpin kanan Umno dengan sengaja menaburkan kekacauan dalam pangkat sendiri?

Walaupun lazimnya puak-puak terbentuk dalam sebuah parti, dalam hal Umno, setiap komplot biasanya dikendalikan oleh tangan dewan tertinggi dan presiden partinya.

Namun, pertikaian baru-baru ini dan pemimpin kanan parti secara terbuka saling menembak di media menunjukkan bahawa disiplin berada pada tahap rendah sepanjang masa.

Ramai yang berpendapat bahawa ketidakstabilan Umno ketika ini dapat diturunkan kepada kekalahannya yang hebat pada pilihan raya umum ke-14.

Namun, orang dalam parti menunjukkan bahawa, sebenarnya, semua jalan menuju kepada presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan tokoh kanan parti.

Sarannya adalah mereka tidak hanya gagal mengendalikan anggota yang tidak berdisiplin, tetapi bahkan secara diam-diam mendorong “kekacauan” dalam parti untuk memajukan agenda mereka sendiri.

Baca Lagi | Sejak bila MIC menyokong Pakatan pada PRU14?

Baru-baru ini, Umno telah berpecah sama ada harus terus menyokong pentadbiran Perikatan Nasional (PN), memperkuat Muafakat Nasional (MN) dengan PAS, atau menjalin konfigurasi politik baru dengan bekerjasama dengan DAP dan PKR.

Bermain pemain kedua

Dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia pada 17 Januari, bekas Setiausaha Agung Umno dan Barisan Nasional (BN), Tan Sri Annuar Musa, mengatakan partinya berpecah tiga arah.

Dia mengatakan bahawa kumpulan yang didakwa terbahagi kepada mereka yang menyokong kerjasama dengan Bersatu, mereka yang menolaknya dan mereka yang tetap berada di pagar.

Orang dalam parti mengesahkan perpecahan kepada Malay Mail, dengan mengatakan bahawa banyak pemimpin Umno ingin berhenti bekerjasama dengan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana mereka merasa mereka telah diketepikan, sama ada di eselon tertinggi pentadbiran PN atau di peringkat akar umbi.

“Zahid dan mereka yang mempunyai kes pengadilan yang sedang berjalan hanya mahu Muhyiddin dibebaskan. Ini supaya mereka dapat mengambil kesempatan dengan orang lain atau dalam konfigurasi yang berbeza, baik melalui pilihan raya umum atau Anwar, dengan berkesan menjual parti itu, ”kata orang dalam parti, merujuk kepada presiden parti PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim. “Tidak ada disiplin kerana mereka membiarkan kekacauan terjadi. Galakkan ia sama rata, ”tambah orang dalam parti.

Read Previous

Sejak bila MIC menyokong Pakatan pada PRU14?

Read Next

76ers memberikan Lakers kekalahan jalan pertama musim NBA

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.