Putrajaya mengatakan menggantikan program BTN, Perkhidmatan Nasional yang kontroversial

Kerajaan akan memperkenalkan program yang bertujuan untuk menanamkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia untuk menggantikan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan Biro Sivik Nasional (BTN), yang dihapuskan oleh pemerintah sebelumnya.

Menteri dalam Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof mengatakan struktur untuk program yang dicadangkan itu sedang dimuktamadkan dan akan dibentangkan kepada Kabinet tidak lama lagi.

“Kami sedang menyelesaikan struktur. Adakah kita menjadikannya wajib (seperti PLKN) atau kita mengambil sampel dari setiap institusi? Kami belum memuktamadkan sukatan pelajaran dan juga siapa yang akan diminta atau digalakkan untuk mengikuti program ini. “Saya harap kita dapat menyampaikan isi program ini (kepada Kabinet) sebelum persidangan Dewan Rakyat (sekarang) berakhir sehingga kita dapat menjawab pertanyaan yang telah diajukan sebelumnya,” katanya kepada wartawan setelah merasmikan upacara Zon 5 Angkatan Pertahanan Awam Negeri (APM) (Kelantan, Terengganu dan Pahang) di sini hari ini.

J M Riaz

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

Read Previous

Lebih 100 bekas anggota AMANAH di Labuan menyertai BERSATU

Read Next

96 rakyat Malaysia pulang dari India

Langgan
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Lihat semua komen
0
Inginkan pendapat anda, sila komen.x
()
x