The Malaysia Post

Putrajaya mengatakan menggantikan program BTN, Perkhidmatan Nasional yang kontroversial

Menteri dalam Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof

Putrajaya mengatakan menggantikan program BTN, Perkhidmatan Nasional yang kontroversial

Kerajaan akan memperkenalkan program yang bertujuan untuk menanamkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia untuk menggantikan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan Biro Sivik Nasional (BTN), yang dihapuskan oleh pemerintah sebelumnya.

Menteri dalam Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof mengatakan struktur untuk program yang dicadangkan itu sedang dimuktamadkan dan akan dibentangkan kepada Kabinet tidak lama lagi.

“Kami sedang menyelesaikan struktur. Adakah kita menjadikannya wajib (seperti PLKN) atau kita mengambil sampel dari setiap institusi? Kami belum memuktamadkan sukatan pelajaran dan juga siapa yang akan diminta atau digalakkan untuk mengikuti program ini. “Saya harap kita dapat menyampaikan isi program ini (kepada Kabinet) sebelum persidangan Dewan Rakyat (sekarang) berakhir sehingga kita dapat menjawab pertanyaan yang telah diajukan sebelumnya,” katanya kepada wartawan setelah merasmikan upacara Zon 5 Angkatan Pertahanan Awam Negeri (APM) (Kelantan, Terengganu dan Pahang) di sini hari ini.

Read Previous

Lebih 100 bekas anggota AMANAH di Labuan menyertai BERSATU

Read Next

96 rakyat Malaysia pulang dari India

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here