96 rakyat Malaysia pulang dari India

Seramai 96 rakyat Malaysia di India selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hari ini dengan penerbangan kemanusiaan yang diselaraskan oleh Agensi Pengurusan Bencana Nasional (NADMA) dengan kerjasama agensi lain.

Ketua Pengarah Nadma, Datuk Mohtar Mohd Abd Rahman berkata, 62 daripadanya adalah anggota tabligh yang terdampar di India sejak Februari kerana sekatan perjalanan yang dikenakan untuk mengekang penyebaran Covid-19.

“34 rakyat Malaysia yang lain adalah kakitangan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di India dan ahli keluarga mereka serta pelancong Malaysia yang terdampar. Mereka pulang dengan 11 kru penerbangan, ”katanya kepada wartawan di KLIA di sini.

Mohtar berkata, pesawat Malindo Air yang membawa rakyat Malaysia dari New Delhi mendarat pada pukul 6.31 pagi.

“Semua rakyat Malaysia yang kembali hari ini menjalani pemeriksaan kesihatan di India dan tidak menunjukkan gejala Covid-19,” katanya, sambil menambah bahawa mereka semua dibenarkan menaiki pesawat.

Mohtar berkata, rakyat Malaysia yang kembali juga menjalani pemeriksaan kesihatan semasa ketibaan sebelum mereka dibenarkan meninggalkan lapangan terbang.

Difahamkan, semua rakyat Malaysia diuji negatif untuk Covid-19.

Dia mengatakan tidak ada pegawai Kementerian Kesihatan Malaysia yang mengiringi mereka yang kembali dalam penerbangan, yang merupakan misi kemanusiaan kelima Nadma.

Empat misi kemanusiaan yang diatur oleh pemerintah sebelumnya membawa pulang rakyat Malaysia di China, Itali, Indonesia dan Iran. Semua rakyat Malaysia yang tiba hari ini dibawa ke Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT) di Nilai untuk karantina mandatori selama 14 hari.

J M Riaz

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

Read Previous

Putrajaya mengatakan menggantikan program BTN, Perkhidmatan Nasional yang kontroversial

Read Next

Mural ‘Wira-wira Covid-19’ di Shah Alam di conteng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.