The Malaysia Post

Putera mahkota mahu pengasingan kaum di sekolah-sekolah Johor dihentikan

Putera mahkota mahu pengasingan kaum di sekolah-sekolah Johor dihentikan

© Image Credit – Picture via Facebook

Putera Mahkota Johor Tunku Ismail Iskandar hari ini mengingatkan orang ramai bahawa semua sekolah di Johor adalah tempat untuk mendorong perpaduan dan tidak memecahbelahkan masyarakat, berikutan kejadian perkauman di sekolah Batu Pahat.

Dalam catatan di Facebook, dia mengatakan bahawa dia telah memberitahu mereka bahawa kejadian di mana pelajar dipisahkan secara etnik untuk aktiviti ekstra kurikular tidak semestinya pernah berlaku dan ia tidak boleh berlaku lagi di mana-mana sekolah di negeri ini.

“Tindakan ini tidak sejajar dengan ‘Bangsa Johor’ yang mempromosikan perpaduan semua kaum di bawah satu identiti untuk semua orang Johor. Kejadian seperti itu mesti dielakkan untuk menjaga keharmonian dan perpaduan antara masyarakat, ”kata Tunku Ismail.

Catatan terbarunya mengikuti surat yang menjadi viral di media sosial pada Sabtu lalu, yang mendorong reaksi orang ramai terhadap pengurusan SMK Dato ’Bentara Luar kerana memisahkan pelajar mengikut kumpulan etnik untuk kelab dan persatuan serta sukan.

Senarai tersebut antara lain menyatakan bahawa kelab berbahasa Cina hanya dibuka untuk pelajar Cina, bola sepak (Melayu), bola keranjang (Cina), pingpong (Cina), bola jaring (Melayu) dan sepak takraw (Melayu).

Baca Lagi | Thailand menghadapi cabaran kesihatan mental di tengah wabak

Terdahulu, Tunku Ismail menerima penonton dari pengetua SMK Dato ‘Bentara Luar, Abdul Razak Hamid, pegawai daerah Batu Pahat, Ismail Abu, timbalan pengarah dan pemangku Pengarah Jabatan Pendidikan Johor, Sahilon Abdul Halim dan pegawai pendidikan daerah Batu Pahat, Suhaimi Ismail di istana rasminya di Pasir Pelangi di sini hari ini.

Semalam, Abdul Razak telah meminta maaf kerana mengasingkan pelajar yang mendaftar untuk kegiatan kokurikulum berdasarkan bangsa dan jantina mereka.

Beliau berkata, SMK Dato ’Bentara Luar akan memulakan semula pendaftaran untuk semua aktiviti selepas sekolah, yang merangkumi bola sepak dan memadam kebakaran, dan memastikan keahlian yang pelbagai dalam setiap kelab dan pasukan sekolah.

Permintaan maaf itu hanya berlaku setelah Kementerian Pendidikan mengatakan pihaknya akan mengambil tindakan pantas dan sewajarnya terhadap sekolah tersebut. Menteri Pendidikan Datuk Mohd Radzi Md Jidin pada hari Sabtu mengatakan bahawa panduan yang dikeluarkan oleh sekolah itu bertentangan dengan objektif dan asas pelaksanaan program sukan di sekolah.

Read Previous

MP DAP Steven Sim untuk menyaman akademik

Read Next

India memasuki Neraka Covid dalam jangka masa yang singkat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here