The Malaysia Post

Pihak berkuasa menyebarkan foto Nur Sajat ke pusat pemeriksaan sempadan

Nur Sajat Kamaruzzaman

© Image Credit – Picture via Instagram/Nur Sajat

Foto pengusaha kosmetik Nur Sajat Kamaruzzaman diedarkan kepada penguatkuasa kawalan sempadan awal bulan lalu untuk menggagalkan kemungkinan percubaan pengusaha itu untuk melarikan diri dari negara itu, lapor Bernama.

Wakil Komandan Pasukan Gerakan Am (PGA) Timbalan Komander Komisioner Asisten Komisioner Mohd Noh Khamis dipetik oleh agensi berita nasional mengatakan gambar-gambar pengusaha itu diedarkan di pusat pemeriksaan keselamatan di sepanjang sempadan, tetapi belum mendapat petunjuk positif mengenai keberadaannya.

“Kami selalu mengawasi perbatasan dengan ketat, di mana pada masa ini, perbatasan tidak terbuka untuk umum dan hanya kenderaan yang sarat dengan barang industri yang dibenarkan melintasi perbatasan.

“Negara terdekat untuk dia pergi adalah Thailand, jadi kami akan terus memantau.

Bahkan mungkin ada usaha untuk menyamar [sebagai orang lain] agar tidak dikesan oleh pihak berkuasa. Oleh itu, kami akan meneruskan kawalan ketat di pusat pemeriksaan keselamatan, ”kata Mohd Noh seperti dikutip dalam laporan itu.

Ini selepas Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed semalam mengatakan bahawa polis sedang meneliti kemungkinan Nur Sajat melarikan diri ke luar negara sejak dikesan oleh pihak berkuasa sejak Februari.

Huzir mengatakan ini setelah polis menerima “laporan tertentu” yang mendakwa dia pergi ke luar negara.

Baca Lagi | Dr Mahathir: Kelewatan Undi18 adalah tindakan yang disengajakan

Usahawan itu dikesan oleh pihak berkuasa setelah dia melewatkan tarikh perbicaraan Mahkamah Syariah pada Februari tahun ini mengenai kes yang diadukan kepadanya hampir tiga tahun lalu.

Ketidakhadiran Sajat dari prosiding kemudian mencetuskan pencarian pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), yang mengatakan bahawa mereka memberi kuasa kepada 122 anggota dan pegawai penguatkuasa untuk mencari dan menangkap Nur Sajat.

Pada 1 Mac, polis menyatakan kesediaan mereka untuk membantu pencarian Nur Sajat dan kemudian diikat untuk bergabung dalam perburuan atas permintaan Jais.

Tuduhan Mahkamah Syariah terhadap Nur Sajat dibuat mengikut Seksyen 10 (a) Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntukkan hukuman tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, jika disabit kesalahan.

Bahagian 10 merujuk kepada kesalahan Syariah menghina Islam atau menyebabkan Islam dihina sama ada dengan mengejek atau menghina kepercayaan dan amalan serta ritualnya yang berkaitan sama ada dalam bentuk tulisan, bergambar atau fotografi.

Tuduhan tersebut didakwa berkaitan dengan acara keagamaan yang dianjurkannya pada 2018 di mana dia muncul dengan baju kurung.

Nur Sajat melalui siaran langsung Instagram baru-baru ini menafikan dia tidak mahu ditangkap daripada pihak berwajib tetapi sebaliknya tetap bersikap rendah di media sosial.

Nur Sajat telah menjadi subjek pemeriksaan ketat oleh pihak berkuasa dan beberapa orang awam mengenai identiti jantina. Baru-baru ini, dia telah menyiarkan di media sosialnya bahawa dia sedang mempertimbangkan untuk meninggalkan Islam, seolah-olah kerana penganiayaan dan serangan yang dia hadapi dari pihak berkuasa agama dan masyarakat Islam.

Read Previous

18 pemuda Malaysia mendakwa PM, SPR untuk hak mengundi

Read Next

Afdlin mengatakan menyertai PKR untuk melihat Anwar sebagai PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here