The Malaysia Post

18 pemuda Malaysia mendakwa PM, SPR untuk hak mengundi

Seorang 18 pemuda Malaysia yang simbolik menuntut perdana menteri, kerajaan pusat dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini dalam usaha memastikan mereka yang berumur 18 hingga 20 tahun boleh mendaftar untuk mengundi menjelang Julai 2021 dan bukan hanya selepas September tahun depan.

Dalam tuntutan mereka yang diajukan hari ini di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur melalui permohonan semakan kehakiman, 18 pemuda tersebut menuntut 14 perintah mahkamah.

Ini termasuk perisytiharan bahawa tindakan pemerintah untuk menunda menurunkan usia pengundian dari 21 hingga 18 tahun menjadi tidak rasional, menyalahi undang-undang, tidak seimbang dan sama dengan penindasan pengundi.

Deklarasi lain yang dicari adalah untuk pengisytiharan bahawa mereka yang berumur 18 hingga 20 tahun mempunyai harapan yang sah bahawa mereka akan mempunyai hak untuk memilih menjelang Julai 2021.        

Antara lain, mereka juga meminta perintah pengadilan untuk membatalkan keputusan pemerintah untuk menangguhkan pelaksanaan penurunan usia pengundian dari 21 hingga 18 tahun.

18 pemuda Malaysia secara langsung terpengaruh oleh kelewatan SPR pelaksanaan penurunan usia mengundi di Malaysia, kerana mereka semua berusia antara 18 dan 20 tahun.

Baca Lagi | Dr Mahathir: Kelewatan Undi18 adalah tindakan yang disengajakan

Dengan pengumuman SPR pada 25 Mac bahawa penurunan usia pengundian akan dilaksanakan selepas September 2022, ini bermakna hanya rakyat Malaysia berusia 21 tahun ke atas yang dapat mendaftar untuk mengundi.

Tuntutan yang diajukan atas nama gerakan Undi18 diumumkan oleh dua daripada 18 pemuda, iaitu aktivis pelajar Nurul Rifayah dan pemimpin pemuda Sarawak Rifqi Faisal yang kedua-duanya berusia 18 tahun.

Rifqi, yang merupakan pengasas bersama kumpulan advokasi reformasi pendidikan MYER Movement, berkata banyak daripada 18 pemuda itu adalah pengasas bersama atau pemimpin gerakan atau pemimpin masyarakat.

18 pemuda itu berbilang kaum dan merangkumi Perspectives MY pengasas Dawson Chong, yang berusia 19, dan peguam bela 18 tahun Lim Yue Kin yang merupakan ahli pengasas Majlis Kanak-Kanak MBPJ dan ahli majlis kanak-kanak di bandar Petaling Jaya . Pengasas gerakan Undi18, Qyira Yusri, yang turut hadir pada sidang media itu, mengatakan bahawa 18 pemuda yang mengemukakan tuntutan itu terdiri daripada mereka yang kini berada di universiti hingga mereka yang menduduki peperiksaan SPM beberapa minggu yang lalu.

Read Previous

Dr Mahathir: Kelewatan Undi18 adalah tindakan yang disengajakan

Read Next

Pihak berkuasa menyebarkan foto Nur Sajat ke pusat pemeriksaan sempadan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.