The Malaysia Post

Perdana Menteri Jepun Kecam China Susulan Insiden Lempar Batu ke Kedutaan dan Sekolah

Hubungan antara Jepun dan China mengalami ketegangan apabila Jepun memulakan operasi membuang air sisa radioaktif dari loji nuklear Fukushima, dan tindakan ini disertai dengan insiden pelbagai lemparan batu ke misi diplomatik dan sekolah Jepun di China.

Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida, telah mengutuk tindakan China yang melemparkan batu ke kedutaan dan sekolah Jepun. Tindakan ini dilakukan menyusul pelepasan air sisa radioaktif dari loji nuklear Fukushima. China telah melarang import semua produk makanan laut dari Jepun sebagai tindak balas terhadap pelepasan air tersebut.

Jepun dan agensi nuklear Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengesahkan bahawa operasi pelepasan air Fukushima ini adalah selamat. Namun, tindakan ini telah menimbulkan kemarahan dan ketegangan, dengan pelbagai tindakan negatif daripada China.

Gangguan dan Panggilan Kecaman: Kesan Negatif Terhadap Perniagaan Jepun

Sejak tindakan pelepasan air sisa radioaktif ini diambil, perniagaan Jepun dari pelbagai sektor telah menerima ribuan panggilan telefon yang kadang-kadang mengandungi maklumat yang kasar dan merendahkan dari nombor China. Panggilan-panggilan ini telah merosakkan imej perniagaan dan meningkatkan ketegangan di antara kedua-dua negara.

Baca lagi | Sepuluh Terselamat, Bot Terbakar Di Teluk Tokyo, Jepun

Tindakan Diplomatik dan Teguran: Tindakan Diplomatik Jepun Menangani Keadaan

Pihak berkuasa Jepun telah mengambil langkah untuk meningkatkan keselamatan di misi diplomatik dan sekolah-sekolah Jepun di China sebagai tindak balas terhadap insiden ini. Pemerintah Tokyo juga telah memberi amaran kepada warganya yang berada di China untuk menjaga profil rendah dan mengelak daripada bercakap kuat dalam bahasa Jepun di tempat awam.

Timbalani Menteri Luar Jepun, Masataka Okano, telah berbincang dengan duta China, Wu Jianghao, dan menegaskan bahawa China perlu memberi maklumat yang tepat kepada orang awam. Ini bertujuan untuk mengelakkan kebimbangan yang tidak berasaskan bukti saintifik. Pengguna media sosial di China turut berkongsi rakaman dan video panggilan gangguan ini.

Baca lagi | PM Jepun Terselamat Selepas Letupan

Isu Keselamatan Fukushima: Pelepasan Air dan Kecekapan Penapisan Radioaktif

Jepun telah memulakan proses pelepasan lebih daripada 500 kolam renang Olimpik penuh air sisa radioaktif Fukushima ke Lautan Pasifik. Ini berlaku 12 tahun selepas gelombang tsunami merosakkan tiga reaktor nuklear, menyebabkan salah satu daripada kemalangan nuklear terburuk di dunia.

Operator loji nuklear, TEPCO, mengakui semua unsur radioaktif telah disaring keluar kecuali tritium, yang masih dalam had selamat. Keputusan ujian sejak pelepasan air ini bermula telah mengesahkan keadaan ini mengikut pihak berkuasa Jepun.

Read Previous

Mahkamah Rayuan Menangguhkan Pembayaran Cukai RM884j oleh Shell

Read Next

“Kissing Rocks” Ikonik Vietnam Berisiko Runtuh – Kata Pakar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.