The Malaysia Post

PM Jepun Terselamat Selepas Letupan

TOKYO, Jepun – Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida, berjaya diselamatkan daripada letupan di tempat beliau memberi ucapan luar di Wakayama pada Sabtu hari ini. Menurut rakaman video daripada siaran awam Jepun, NHK, terdapat orang awam yang berlari dan seorang lelaki ditangkap selepas letupan tersebut. Gambar-gambar lain menunjukkan sebuah ‘silinder perak’ menyerupai suar didakwa telah dilemparkan ke arah Kishida.

Menurut laporan agensi berita tempatan, Kyodo News, seorang lelaki telah ditangkap selepas melemparkan “apa yang kelihatan seperti bom asap”. Kejadian ini berlaku di Wakayama, selepas kunjungan Kishida ke Pelabuhan Memancing Saikazaki. Ketika itu, Kishida sedang memberi ucapan politik untuk menyokong calon parti pemerintahannya dalam pilihan raya kecil untuk Dewan Perwakilan di sebuah daerah Wakayama. Kempen sedang berlangsung dalam pilihan raya tempatan di seluruh Jepun.

Objek ‘silinder perak’ dilempar

Seorang ahli majlis bandaran yang berada di tempat kejadian memberitahu NHK bahawa sebuah objek ‘silinder perak’ telah terbang “kira-kira dua meter di hadapan saya” sebelum kedengaran letupan. Saksi mata yang lain juga melaporkan melihat ‘silinder perak’ tersebut dan menyatakan ia dilemparkan dan kemudian bersinar sedikit sebelum kedengaran bunyi besar.

Baca lagi | Nazim Othman Jadi Perhatian, Kongsi Video Tayang Tubuh

Dalam satu ucapan yang disiarkan di NHK selepas serangan, perdana menteri meminta maaf atas kejadian itu dan mengatakan bahawa polis sedang menyiasat letupan tersebut. Beliau menyatakan bahawa “kami sedang berjuang dalam pilihan raya penting untuk negara kami.”

Kishida kemudiannya melanjutkan aktiviti berkempen untuk parti Liberal Demokratik pemerintahannya dan memberi ucapan di stesen kereta api Wakayama. Beliau dijangka pergi ke Chiba pada petang Sabtu dan ke wilayah Oita pada Ahad. Partinya dalam satu kenyataan, memohon maaf kerana menimbulkan kebimbangan kepada semua orang.

Bekas PM, Abe ditembak semasa berkempen

Ini bukan kali pertama kejadian serupa berlaku di Jepun. Kematian bekas Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, akibat tembakan semasa berkempen pada Julai tahun lalu menimbulkan keprihatinan di kalangan masyarakat Jepun terhadap langkah keselamatan yang diambil oleh pihak berkuasa. Serangan terhadap dirinya mungkin akan mempercepatkan usaha untuk memperkuatkan undang-undang keselamatan negara.

Baca lagi | Viral Suami Curang, Bawa Rakan Sekerja dan Anak Check In Hotel

Serangan terhadap Kishida ini pasti akan menimbulkan kembali kebimbangan terhadap keselamatan dalam kalangan masyarakat Jepun. Walaupun hanya dilaporkan sebagai serangan bom asap dan bukan tembakan, insiden ini menunjukkan bahawa ancaman keganasan politik dan keganasan yang melibatkan senjata masih ada di Jepun.

Oleh itu, peristiwa ini akan menjadi satu ujian besar bagi pihak berkuasa dan institusi keselamatan negara dalam menangani ancaman sedemikian. Kishida sendiri dalam kenyataan selepas serangan itu, meminta agar rakyat Jepun terus bersatu dan berusaha menjaga keselamatan bersama-sama.

Read Previous

Nazim Othman Jadi Perhatian, Kongsi Video Tayang Tubuh

Read Next

4 Risiko Menggunakan Bekas Plastik di Dapur Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.