The Malaysia Post

4 Risiko Menggunakan Bekas Plastik di Dapur Anda

Ramai suri rumah menggunakan bekas plastik sebagai bekas penyimpanan makanan kerana ianya lebih praktikal dan murah. Namun, tahukah anda, terdapat risiko yang perlu diperhatikan jika sering menggunakan bekas plastik?

Berikut adalah empat risiko penggunaan bekas plastik yang perlu kita tahu dan fahami:

1. Kandungan BPA

Bisfenol A (BPA) adalah bahan kimia yang digunakan dalam pembuatan plastik untuk membuatnya lebih tahan lama dan kuat. Namun, BPA juga dapat menjadi bahaya kepada kesihatan manusia. Kandungan BPA dapat meningkatkan risiko berbagai kondisi kesihatan seperti mandul, pertumbuhan janin yang tidak stabil; hiperaktif dan agresif dalam kalangan anak-anak, sindrom ovarium polikistik, endometriosis dan penyakit jantung.

Baca lagi | PM Jepun Terselamat Selepas Letupan

Sejak Mac 2010, Tupperware mengeluarkan produk bebas BPA di Amerika Syarikat dan Kanada. Namun, jika anda memiliki bekas Tupperware yang lebih lama, maka ada kemungkinan produk tersebut mengandungi BPA.

2. Hakisan plastik

Menggunakan berus yang kasar atau mesin pencuci piring untuk mencuci bekas plastik dapat meningkatkan kemampuan plastik untuk melepas bahan kimia yang terkandung di dalamnya. Hal ini juga berlaku ketika menyimpan makanan atau minuman yang masam seperti buah tomato atau limau dalam bekas plastik.

3. Pemanasan dalam microwave

Label ‘aman untuk microwave’ pada bekas plastik tidak menjamin keamanannya secara keseluruhan. Beberapa bahan kimia dapat terlepas daripada bekas plastik ke dalam makanan selama pemanasan di microwave. Oleh kerana itu, anda disarankan untuk memindahkan makanan ke dalam mangkuk kaca sebelum dipanaskan dengan microwave.

Baca lagi | Nazim Othman Jadi Perhatian, Kongsi Video Tayang Tubuh

4. Perubahan Warna

Perubahan warna pada bekas plastik boleh menjadi tanda bahawa perubahan kimia telah berlaku pada bekas plastik tersebut. Banyak penjuru-penjuru atau robekan-robekan kecil pada bekas plastik dapat menjadi tempat bagi bakteri untuk hidup. Jika bekas plastik terlihat berubah warna atau sedikit bercak, sebaiknya jangan digunakan lagi.

Penggantian Alternatif Bekas Plastik

Untuk mengurangi risiko penggunaan bekas plastik, sebaiknya diganti dengan bekas daripada bahan yang lebih aman seperti kaca, porselen, keramik, atau ‘stainless steel’. Meskipun bahan-bahan tersebut lebih mahal, namun keuntungan dari segi kesihatan adalah jauh lebih besar. Anda boleh menggantikan bekas plastik satu per satu jika tidak mampu mengganti semuanya sekaligus. Ini kerana kesihatan yang baik dapat menjamin keluarga yang bahagia.

Read Previous

PM Jepun Terselamat Selepas Letupan

Read Next

7 Tips Menghadapi Cuaca  Panas dan Udara Tidak Bersih

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.