The Malaysia Post

Mahkamah Rayuan Menangguhkan Pembayaran Cukai RM884j oleh Shell

PUTRAJAYA (28 Ogos): Mahkamah Rayuan melalui tiga hakim pada Isnin (28 Ogos) dengan sebulat suara meluluskan permohonan tangguhan oleh Shell Gas Holdings (M) Ltd daripada membayar RM883,693,017 cukai untuk tahun penilaian 2017 kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), menanti pendengaran rayuannya untuk mendapatkan kebenaran.

Panel hakim yang dipengerusikan oleh Datuk Lee Swee Seng, meluluskan permohonan tangguhan yang diminta oleh Shell Holdings, dengan mengambil kira terdapat keadaan istimewa yang membenarkan tangguhan tersebut, di mana jumlah tersebut mewakili jumlah yang besar, dan syarikat mempunyai rekod pembayaran cukai yang baik.

Hakim lain yang mendengar permohonan ini adalah Datuk Che Mohd Ruzima Ghazali dan Datuk Azizul Azmi Adnan.

Baca lagi | Cukai Jalan Kenderaan Elektrik Akan Dikaji Semula Oleh Kementerian Pengangkutan

Isu Utama: Pertikaian Cukai RM884j dan Rayuan oleh Shell Gas

Shell Gas telah mengemukakan permohonan semakan kehakiman terhadap menteri kewangan berkenaan penilaian cukai yang dikenakan untuk tahun 2017, selepas LHDN memutuskan bahawa keuntungan daripada pelupusan 15% saham yang dimiliki oleh Shell Gas dalam Malaysia LNG Tiga Sdn Bhd adalah tertakluk kepada cukai pendapatan.

Shell Gas berhujah bahawa keuntungan tersebut adalah penerimaan modal, dan oleh itu sepatutnya tidak dikenakan cukai pendapatan. Ini lebih khusus lagi kerana Shell Gas telah memiliki saham tersebut selama kira-kira 22 tahun sebagai pelaburan.

Namun, Mahkamah Tinggi Shah Alam menolak permohonan Shell Gas pada 3 Julai untuk mendengar merit permohonan dan menolak tangguhan. Ini mengakibatkan permohonan tangguhan yang dimohon di Mahkamah Rayuan oleh syarikat pada hari Isnin.

Selepas tangguhan diberikan, panel hakim telah menetapkan 2 Oktober untuk pengurusan kes rayuan ini.

Wakil dan Peguam Yang Berkecuali

Shell Gas telah diwakili oleh peguam S Saravana Kumar dan Felicia Wong daripada Rakan Gabungan Rosli Dahlan Saravana, manakala Kementerian Kewangan telah diwakili oleh peguam negara V Krishna Priya daripada Jabatan Peguam Negara.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PAS Putuskan Hubungan dengan DAP Demi Gabungan dengan Umno – Mat Sabu

Read Next

Perdana Menteri Jepun Kecam China Susulan Insiden Lempar Batu ke Kedutaan dan Sekolah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.