The Malaysia Post

Penghapusan Hukuman Mati Mandatori Diluluskan

KUALA LUMPUR: Dua Rang Undang-Undang untuk menghapuskan hukuman mati mandatori telah diluluskan di Dewan Rakyat semalam selepas undian suara oleh Ahli Parlimen.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Pembaharuan Institusi) Ramkarpal Singh telah membentangkan Rang Undang-Undang Penghapusan Hukuman Mati Mandatori 2023 dan Rang Undang-Undang Penyemakan Semula Hukuman Mati dan Penjara Seumur Hidup (Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan) 2023 untuk bacaan kedua dan ketiga di Parlimen.

Selepas bacaan kedua, 10 orang Ahli Parlimen membincangkan Rang Undang-Undang; ini diikuti dengan ucapan penutup oleh Ramkarpal dan bacaan ketiga sebelum undian ‘setuju’ dan ‘tidak setuju’ diluluskan.

Hukuman mati tetap dijalankan

Timbalan Menteri menekankan bahawa penghapusan hukuman mati mandatori tidak bermakna bahawa Malaysia tidak lagi menggunakan hukuman mati.

Baca lagi | Gempa Bumi di Sumatera Utara, Gegaran Hingga ke Cameron Highlands

“Hukuman mati masih dikenakan untuk kes tertentu. Kita perlu mempunyai keyakinan dalam keputusan yang dibuat oleh sistem kehakiman berdasarkan budi bicara mereka,” kata Ramkarpal.

Pengambilan kedua Rang Undang-Undang ini membolehkan hakim memberi hukuman penjara sehingga 40 tahun untuk menggantikan hukuman mati mandatori.

Sebelum ini, Ramkarpal mengatakan menurut statistik global, ketiadaan hukuman mati tidak menunjukkan peningkatan kadar jenayah berbanding dengan menggunakan hukuman mati.

Kajian lapangan dilakukan

Ramkarpal juga mengatakan kerajaan telah berjumpa dengan keluarga mangsa pembunuhan untuk mendapatkan pandangan mereka tentang Rang Undang-Undang ini.

“Sebenarnya, satu jawatankuasa yang dipimpin oleh bekas ketua hakim juga telah menjalankan kajiannya dan berjumpa dengan keluarga mangsa.

“Jadi kerajaan telah mengambil kira pandangan kedua-dua pihak – yang menyokong penghapusan dan yang menentang penghapusan – sebelum membuat keputusan,” katanya.

Baca lagi | Isteri ND Lala Fail Permohonan Cerai

Ramkarpal menjelaskan lagi bahawa keputusan ini dibuat setelah mengambil kira faktor-faktor seperti perasaan keluarga mangsa, sama ada hukuman mati sepadan dengan kesalahan dan hak asasi manusia penjenayah, antara lain.

Sebelum ini, ketika membentangkan Rang Undang-Undang, Ramkarpal mengatakan data menunjukkan tiada kadar kesalahan semula bagi penjenayah yang dilepaskan daripada hukuman mati.

Beliau juga mengatakan tiada kajian yang menyokong keberkesanan hukuman mati dalam mencegah jenayah.

Transformasi sistem keadilan jenayah

“Penghapusan hukuman mati mandatori adalah langkah pertama dalam transformasi sistem keadilan jenayah Malaysia. Saya percaya bahawa selepas ini, akan ada lebih banyak semakan undang-undang untuk menyokong komitmen kerajaan untuk mencipta sistem undang-undang yang dinamik, progresif, dan relevan dengan keperluan semasa,” katanya.

Rang Undang-Undang Penghapusan Hukuman Mati Mandatori 2023 telah dibentangkan untuk bacaan pertama oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Pembaharuan Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said pada 27 Mac.

Keputusan ini diharapkan akan membawa perubahan positif kepada sistem keadilan jenayah di Malaysia dan menunjukkan bahawa kerajaan berusaha untuk meningkatkan hak asasi manusia serta melindungi nyawa setiap individu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Gempa Bumi di Sumatera Utara, Gegaran Hingga ke Cameron Highlands

Read Next

Penjagaan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.