The Malaysia Post

Pelakon Oscar Alan Arkin Meninggal Dunia pada Usia 89

Alan Arkin, seorang pelakon Amerika yang serba boleh dan produktif, telah meninggal dunia pada usia 89 tahun. Beliau dikenali sebagai seorang pelakon yang berjaya dalam watak komedi dan dramatik, dan telah memenangi Oscar untuk lakonannya dalam filem “Little Miss Sunshine” pada tahun 2006. Beliau meninggal dunia di rumahnya di Carlsbad, California.

Penghargaan dan Pengiktirafan dalam Dunia Seni Perfileman

Alan Arkin telah mencapai kejayaan yang gemilang dalam dunia perfileman. Beliau telah muncul dalam berpuluh-puluh filem dan telah dicalonkan untuk Anugerah Akademi sebanyak empat kali. Selain daripada itu, beliau juga memenangi Anugerah Tony pada tahun 1963 untuk peranan utamanya dalam filem panggung “Enter Laughing”. Beliau juga telah memberikan lakonan yang mengesankan dalam beberapa filem lain seperti “Wait Until Dark” pada tahun 1967 dan “The Heart Is a Lonely Hunter” pada tahun 1968.

Baca lagi | Michelle Bawa Pulang Trofi Oscar ke Malaysia

Keterlibatan dalam Filem Terkenal dan Karya Terbaru

Alan Arkin turut terlibat dalam beberapa filem terkenal seperti “Catch-22” pada tahun 1970 dan “Argo” pada tahun 2012 yang memenangi Anugerah Akademi untuk Filem Terbaik. Beliau juga tetap aktif dalam industri filem dan televisyen walaupun berusia 80-an. Salah satu karya terbarunya adalah siri TV “The Kominsky Method” yang mula ditayangkan pada tahun 2018 dan mendapat pujian dan pencalonan Emmy.

Baca lagi | Pelakon Veteran Wahid Satay Meninggal Dunia

Kehidupan Awal dan Warisan dalam Industri Seni

Alan Arkin dilahirkan pada 26 Mac 1934 di Brooklyn, New York. Beliau adalah seorang ahli asal kumpulan komedi improvisasi Chicago yang berpengaruh, Second City, dan juga seorang pengarah filem dan pentas. Beliau memiliki warisan yang mencakup penampilan di televisyen, penulisan buku, dan penciptaan lagu-lagu popular. Kehadiran beliau dalam industri seni perfileman akan sentiasa dikenang dan dihargai.

Alan Arkin, seorang pelakon Amerika yang serba boleh dan prolifik yang berkembang maju dalam kedua-dua watak komik dan dramatik dan memenangi Oscar kerana memainkan datuk yang menggunakan heroin dalam filem 2006 “Little Miss Sunshine,”.

Read Previous

Gaji Minimum RM1,500 Majikan Kurang Lima Pekerja Berkuatkuasa

Read Next

Video Seks Penyerang FC Seoul Hwang Ui-jo Tersebar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.