The Malaysia Post

PDRM Ambil Keterangan Sanusi Mengenai Ucapan Kempen

PDRM, Pahang: Polis Pahang telah merekodkan keterangan daripada Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Noor berhubung dengan dua laporan polis yang difailkan terhadapnya semasa kempen bagi pilihan raya kecil Negeri Pelangai yang baru-baru ini berlangsung.

Ketua Polis Pahang, Datuk Seri Yahaya Othman, mengesahkan bahawa keterangan daripada Datuk Seri Muhammad Sanusi, yang juga merupakan Menteri Besar Kedah dan pengarah pilihan raya PAS, telah direkodkan di Balai Polis Manchis, Bentong pada 7 Oktober.

Siasatan Masih Berjalan

Beliau berkata, “Kami telah merekodkan keterangan daripada lima individu lain juga. Siasatan masih berjalan, dan perkara ini akan dirujuk kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya.”

Siasatan ke atas Muhammad Sanusi dijalankan berdasarkan Seksyen 4 Akta Hasutan 1948, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, dan Seksyen 4A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Laporan polis tersebut dikatakan berkaitan dengan kenyataan yang dibuat semasa ceramah Muhammad Sanusi pada 22 September semasa kempen bagi pilihan raya kecil Pelangai.

Baca lagi | Sanusi Nor Ancam Saman Menteri Dalam Negeri Atas Tuduhan Fitnah

Keterangan Berdasarkan Akta Sedition dan Akta Multimedia

Menurut sumber, laporan polis tersebut difailkan berhubung dengan kenyataan yang dibuat semasa ceramah Muhammad Sanusi pada 22 September semasa kempen bagi pilihan raya kecil Pelangai.

Dalam perkembangan lain, Yahaya menyatakan bahawa pemeriksaan post-mortem mendapati warganegara India, Nandan Suresh Nadkarni, 44 tahun, yang ditemui meninggal dunia selepas mendaki Gunung Jasar di Cameron Highlands, telah mengalami hipotermia.

Beliau berkata, pihak polis Perak telah pun mengendalikan proses penyerahan jenazah kepada keluarga mangsa selepas pemeriksaan post-mortem dijalankan di sebuah hospital yang terletak di Ipoh pada 1 Oktober yang lalu.

Nandan Suresh, seorang ahli aktuari, dilaporkan hilang pada 22 September selepas memulakan pendakian ke Gunung Jasar secara bersendirian. Dipercayai beliau tersesat dari laluan asal ketika turun dari gunung, menjadikan beliau tersesat ke wilayah Perak daripada Pahang.

Jenazahnya ditemui pada 30 September di sungai kira-kira enam kilometer dari pos kawalan di kaki gunung dan diangkut dengan helikopter pada 1 Oktober.

Nandan Suresh mendaftar masuk ke sebuah penginapan di Tanah Rata pada 19 September dan sepatutnya mendaftar keluar pada 24 September. Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan beliau meninggalkan hotel pada 22 September.

Read Previous

Mengapa Sesetengah Orang Suka Makan Pedas?

Read Next

Terengganu Melaksanakan Kod Pakaian Patuh Syariah untuk Pelancong Antarabangsa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.