The Malaysia Post

Sanusi Nor Ancam Saman Menteri Dalam Negeri Atas Tuduhan Fitnah

Kedah, 21 Julai 2023 – Menteri Besar Kedah, Sanusi Nor, telah mengancam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasution Ismail, atas tuduhan mencemar reputasinya dengan menyatakan keterlibatannya dalam kes pencurian unsur nadir bumi dan penyalahgunaan dana persekutuan untuk projek penyelenggaraan jalan.

Sanusi Nor Menerusi Surat Tuntutan Menuntut Keadilan

Sanusi Nor telah menghantar surat tuntutan kepada Saifuddin Nasution Ismail pada malam sebelumnya, meminta agar tuduhan fitnah tersebut dihentikan.

Tuduhan Pencurian Unsur Nadir Bumi Dibantah

Beliau menegaskan bahawa beliau tidak akan membiarkan tuduhan mencuri unsur nadir bumi dilemparkan kepadanya. Tambahan pula, tuduhan menggunakan dana yang diperuntukkan untuk penyelenggaraan jalan di bawah Sistem Maklumat Rekod Jalan Malaysia (Marris) untuk projek lain juga dipersoalkan oleh Sanusi.

Permintaan Maaf Saifuddin Dikehendaki Dalam Tempoh Tujuh Hari

Dalam surat tuntutan yang dilihat oleh FMT, Sanusi memperingatkan Saifuddin agar tidak mengulangi kenyataan fitnahnya. Beliau juga menuntut agar Saifuddin meminta maaf atas kenyataan-kenyataannya dalam masa tujuh hari, jika tidak, tindakan undang-undang akan diambil.

Baca lagi | Saham Lynas melonjak 10% selepas laporan lesen diperbaharui

Menjelaskan Kesilapan Menteri Besar Terdahulu

Pengarah pilihan raya PAS ini juga menyatakan bahawa Saifuddin menyalahkannya atas kesilapan Menteri Besar terdahulu yang tidak diketahuinya.

Pertahankan Maruah dengan Laporan Polis dan Tindakan Undang-Undang

Pada Ahad lepas, Sanusi menolak tuduhan Saifuddin sebagai tidak benar dan jahat. Beliau telah mengarahkan pegawainya untuk membuat laporan polis dan memulakan tindakan undang-undang sebagai balasan.

Penjelasan tentang Tuduhan Pencurian Unsur Nadir Bumi

Sebagai balasannya, Sanusi menyatakan bahawa pihak lain, bukan MBI, yang telah dikenakan denda kompaun atas kes pencurian unsur nadir bumi tersebut. MBI hanya merupakan pemegang permit untuk projek pertanian hutan yang berasingan di kawasan tersebut, katanya.

Penjelasan tentang Penggunaan Dana Marris

Mengenai tuduhan Saifuddin bahawa Sanusi telah menyalahgunakan dana Marris yang tidak digunakan sepenuhnya, Sanusi menjelaskan bahawa wang tersebut, berjumlah RM259 juta, telah diperuntukkan dengan jelas dan dilaporkan dalam penyata kewangan yang diaudit oleh Jabatan Audit Negara.

Baca lagi | Najib memfailkan saman terhadap menteri dalam negeri, pesuruhjaya agung penjara dalam usaha untuk menghadiri Parlimen sebagai Ahli Parlimen

Menteri Besar Kedah Kemukan Surat Tuntutan

Dengan mengemukakan surat pendakwaan dan menuntut keadilan, Sanusi Nor cuba membersihkan namanya daripada tuduhan fitnah yang dilemparkan Menteri Dalam Negeri, Saifuddin Nasution Ismail.

Beliau juga berharap Saifuddin memohon maaf di atas tuduhan tersebut dan mengelak fitnah itu berulang pada masa akan datang.

Sanusi turut menjelaskan bahawa tuduhan mencuri unsur nadir bumi dan menyalahgunakan dana perkongsian adalah tidak benar dan telah memberi penjelasan mengenai fakta yang terlibat dalam kes itu.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Anggota Parlimen Thailand Meninggalkan Parlimen Dengan Menaiki Bot

Read Next

Operasi Tutup Dilancarkan untuk Mencari Tahanan Melarikan Diri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.