The Malaysia Post

Saham Lynas melonjak 10% selepas laporan lesen diperbaharui

Laporan bahawa kerajaan telah bersetuju untuk memperbaharui lesen Lynas Corp syarikat Australia untuk mengendalikan loji pemprosesan nadir bumi di Pahang telah menaikkan saham syarikat sehingga sebanyak 10%.

Reuters melaporkan bahawa saham Lynas hari ini naik sebanyak 10%, prestasi harian terbaik dalam dua bulan sebelum membuat beberapa keuntungan dagang naik 8.5% pagi ini.

Semalam, portal berita Malaysiakini mengutip sumber-sumber yang mengatakan bahawa Kabinet telah bersetuju di peringkat dasar untuk memberikan lanjutan selama tiga tahun untuk Lynas untuk menjalankan loji pemprosesan nadir bumi di Gebeng, Kuantan.

Pada 15 Ogos tahun lepas, Putrajaya bersetuju memperbaharui lesennya untuk beroperasi di dalam negara selama enam bulan lagi tertakluk kepada beberapa syarat.

Ini termasuk membina kemudahan retak dan pencucian di luar Malaysia dalam masa empat tahun pembaharuan dan mengenalpasti kemudahan pelupusan tetap dengan kelulusan bertulis daripada pihak berkuasa yang berkenaan.

Lynas telah terlibat dalam kontroversi selama beberapa tahun, dengan ahli-ahli alam sekitar dan ahli-ahli politik Pakatan Harapan membantah kilangnya di Kuantan, Pahang, atas alasan kesihatan dan menyeru penutupannya.

Read Previous

Zuraida nafi terbabit dengan akuan sumpah sokong Tun M

Read Next

Vissel Kobe musnahkan harapan JDT

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.