The Malaysia Post

Mengapa Sesetengah Orang Suka Makan Pedas?

Mengapa sebilangan daripada kita menginginkan sensasi makanan pedas yang berapi-api? Ternyata ada sebab psikologi di sebalik pilihan ini. Dalam artikel ini, kita akan meneroka psikologi menikmati makanan pedas dan mengapa sesetengah orang tertarik dengan keseronokan mulut ini.

1. Pelepasan tekanan dan euforia

Dr. Rohan Kumar, pakar psikiatri perunding di Regency Hospital, menunjukkan bahawa salah satu sebab utama orang menikmati makanan pedas adalah melegakan tekanan. Apabila kita mengambil hidangan pedas, badan kita melepaskan endorfin, yang merupakan bahan kimia semula jadi. Pelepasan ini menimbulkan rasa euforia dan relaksasi, menjadikan makanan pedas sebagai pilihan yang selesa semasa tekanan atau kegelisahan. 

2. Keseronokan panas

Dr. Shuchin Bajaj, seorang doktor umum dan pengarah Ujala Cygnus Group of Hospitals, menjelaskan bahawa panas dan kepedasan rempah-rempah mengaktifkan reseptor saraf di mulut. Pengaktifan ini boleh membawa kepada pembebasan endorfin, mewujudkan rasa keseronokan atau keseronokan. Sekiranya anda seorang yang menikmati pengembaraan, mencuba makanan pedas mungkin merupakan versi masakan anda dari pengalaman yang mendebarkan.

baca lagi | Sambal Nyet Pecah Rekod, 13K Botol Terjual Dalam Dua Minit

3. Kepelbagaian dan kebaharuan

Manusia mempunyai keutamaan semula jadi untuk pelbagai dalam diet mereka. Makanan pedas menawarkan kontras yang ketara dengan perisa biasa, menambah kebaharuan dan keseronokan pada makanan. Sekiranya anda jenis orang yang gemar bereksperimen dengan masakan yang berbeza, anda mungkin tertarik dengan pilihan yang lebih sedap hanya untuk keseronokan mencuba sesuatu yang baru.

4. Pengaruh budaya dan sosial

Latar belakang budaya dan pengaruh sosial juga memainkan peranan penting dalam pilihan makanan kita. Jika anda membesar dalam budaya di mana makanan pedas adalah perkara biasa dan diraikan, anda lebih cenderung untuk mengembangkan rasa dan penghargaan terhadap masakan pedas. Ini adalah bukti bagaimana persekitaran kita dapat membentuk kecenderungan masakan kita.

Baca lagi | Isteri Mawi Terkejut Dicaj Lebih RM1,200 di Kedai Makanan Laut

5. Peranan Capsaicin

Rahsia di sebalik daya tarikan psikologi makanan pedas terletak pada capsaicin. Capsaicin adalah sebatian yang terdapat dalam lada cili yang bertanggungjawab untuk” panas ” dalam makanan pedas. Ia mencetuskan pembebasan endorfin, ubat penahan sakit semula jadi, dan bahan kimia yang meningkatkan mood di otak. Menariknya, capsaicin juga digunakan dalam krim topikal untuk melegakan kesakitan, terutamanya dalam keadaan seperti arthritis dan sakit neuropatik. Sensasi panas yang dihasilkan oleh capsaicin dapat mengalihkan perhatian dari kesakitan yang mendasari, sebab itulah ia sangat berkesan dalam aplikasi ini.

Kesimpulannya, cinta untuk makanan pedas bukan hanya tentang rasa; ia adalah interaksi kompleks faktor psikologi. Daripada melegakan tekanan dan keseronokan haba kepada keinginan semula jadi kita untuk kepelbagaian dan pengaruh budaya, terdapat lebih banyak lagi hidangan pedas itu daripada memenuhi lidah. Jadi, apabila anda mendapati diri anda mencapai sos panas, ingat bahawa otak anda mungkin mencari sedikit keseronokan dan keselesaan tambahan dalam sensasi pedas itu.

Read Previous

Perang Gaza: Penemuan 1,500 Jenazah Tentera Hamas di Israel

Read Next

PDRM Ambil Keterangan Sanusi Mengenai Ucapan Kempen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.