The Malaysia Post

Pakatan menyokong Anwar semula sebagai calon PM, ‘mandat penuh’ diberikan untuk berunding dengan semua pihak termasuk Shafie

Pakatan Harapan (PH) hari ini mengumumkan bahawa ia berkomitmen pada pendirian aslinya untuk menyokong presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri, setelah mesyuarat Majlis Presidennya sebelumnya.

Namun, pertemuan itu juga memutuskan agar Anwar diberi “mandat penuh” untuk dibincangkan dengan semua pihak menjelang akhir, termasuk dengan Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Shafie Apdal yang juga telah dicalonkan untuk jawatan yang sama.

“Majlis percaya semua usaha untuk mengembalikan mandat rakyat harus terus berjalan dan memerlukan dukungan semua pihak,” katanya dalam satu kenyataan.

“Oleh itu, dewan telah memberikan mandat penuh kepada Anwar untuk meneruskan perbincangan dengan semua pihak, termasuk dengan Shafie untuk menyelesaikan prosesnya.”

Kenyataan itu ditandatangani bersama oleh Anwar sendiri, Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu, dan setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng.

Kenyataan PH hari ini muncul setelah beberapa minggu gabungan itu berada dalam kebuntuan, kerana PKR bersikeras untuk menamakan Anwar sebagai calon perdana menteri, yang berbeza dengan Amanah dan DAP yang menyokong bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai pilihan mereka.

Selepas kebuntuan, Dr Mahathir kemudian menamakan Shafie sebagai perdana menteri pilihan pembangkang. Dalam pengaturan baru, Dr Mahathir menyatakan bahawa presiden PKR, bersama dengan timbalan presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir, akan berperanan sebagai timbalan perdana menteri di bawah Shafie.

Read Previous

Anak Najib, Nazifuddin perlu membayar cukai yang belum dibayar kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri sebanyak RM37.6 juta

Read Next

Malaysia Timur juga harus diberi peluang menjadi PM – DAP Sabah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.