The Malaysia Post

Malaysia Timur juga harus diberi peluang menjadi PM – DAP Sabah

DAP Sabah telah mengulangi sokongannya terhadap cadangan untuk menjadikan Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebagai calon perdana menteri, dengan menyatakan pilihan “harus tetap terbuka”.

Dalam satu kenyataan bersama oleh 11 ADUN, Ahli Parlimen dan seorang senator, mereka menambahkan keputusan majlis presiden Pakatan Harapan (PH) yang mengesahkan presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri berikutnya akan dihormati.

“Namun, kami juga ingin memperingatkan para pemimpin koalisi kami untuk tidak sepenuhnya menyisihkan orang-orang Malaysia Timur daripada diajukan untuk memimpin negara ini.

“Kerajaan persekutuan sebelumnya bukan hanya terdiri daripada parti-parti Pakatan tetapi juga parti-parti lain dari Malaysia Timur, terutamanya Parti Warisan Sabah dan United Progressive Kinabalu Organisation,” kata para anggota.

Mereka mendesak para pemimpin Pakatan untuk sedar dan peka tentang siapa rakan dan musuh mereka, sejak awal Shafie dan Warisan telah berdiri bersama oleh gabungan itu dengan kuat dan tipis.

“Sudah tiba masanya bagi orang Malaysia Timur untuk memimpin negara ini kerana tidak ada perdana menteri Malaysia sebelumnya yang berasal dari wilayah ini.

“Kami ingin mengulangi bahawa tidak ada yang menghentikan orang Malaysia Timur menjadi perdana menteri kerana mana-mana Anggota Parlimen Malaysia sama-sama layak untuk dicalonkan untuk jawatan itu,” kata mereka. Selagi Sabah kekal sebagai sebahagian daripada Malaysia, DAP Sabah mengatakan bahawa pilihan untuk Shafie sebagai calon perdana menteri harus tetap terbuka kerana tidak ada gabungan politik yang dapat memerintah negara ini tanpa sokongan rakyat Malaysia Timur.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pakatan menyokong Anwar semula sebagai calon PM, ‘mandat penuh’ diberikan untuk berunding dengan semua pihak termasuk Shafie

Read Next

Amaran diberikan kepada warga-warga asing yang menetap di Malaysia membuat pernyataan yang merosakkan imej negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.