The Malaysia Post

Nazri Aziz berkata tugasnya untuk mempertahankan kerajaan semasa, tidak bertanggungjawab terhadap rakan parti Umno untuk mengatakan PM boleh memanggil pilihan raya pada bila-bila masa

Orang kuat Umno Datuk Seri Nazri Aziz hari ini menjelaskan bahawa sebagai orang Umno dan ahli parlimen yang berbakti, adalah menjadi tanggungjawabnya untuk mempertahankan kerajaan yang dipimpin oleh ahli Umno yang lain.

Menjelaskan mengapa Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Pembangkang tidak harus dihentikan sehingga akhir penggal Parlimen, bekas ahli majlis tertinggi Umno itu berkata ancaman daripada dalam gabungan itu berterusan, dan memastikan kerajaan mempunyai jumlah yang mencukupi adalah keutamaan nombor satu.

Beliau turut membalas kepada ketua penerangan Umno Shahril Hamdan, yang berkata parti itu tidak boleh teragak-agak untuk menamatkan MoU dengan Pakatan Harapan (PH) pada 31 Julai.

“Adalah penting bagi kita untuk memberi jaminan bahawa jika mana-mana ahli gabungan berundur, maka kerajaan ini akan tetap berada di sana untuk disokong majoriti ahli parlimen untuk meneruskan.

“Sebab itu kita tidak boleh menggantikan MoU begitu sahaja, kerana kita masih ada satu tahun lagi dan kepentingan rakyat, kebanggaan rakyat.

“Mereka adalah yang paling penting kepada kita, daripada memikirkan PM kini bebas untuk memanggil pilihan raya pada bila-bila masa, ini adalah tidak bertanggungjawab di pihak ketua Penerangan untuk bercakap seperti itu,” katanya kepada Malay Mail.

Semalam, Shahril membidas pengkritik dalam parti yang mengatakan Umno dipengaruhi oleh musuh dalam untuk tidak meneruskan perjanjian itu, berkata keputusan itu sudah dibuat oleh Majlis Tertingginya dan ia akan menguntungkan parti kerana Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kini akan bebas menentukan tarikh pilihan raya umum.

Beliau juga menyelar Nazri, yang melabelkan Umno sebagai “musuh terbesarnya sendiri” pada forum oleh Institut Yusof Ishak Singapura baru-baru ini.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata terdapat bantahan terhadap pelanjutan MoU itu, bukan berpunca daripada Pembangkang tetapi dari dalam Umno sendiri.

Shahril bertanya kepada Nazri siapa “kita”, meminta beliau menunjukkan kononnya ahli Umno yang dilihat sebagai “musuh”.

Untuk ini, Nazri memberitahu Malay Mail bahawa ia hanyalah kiasan, dan untuk Shahril bertanya kepadanya siapa “musuh” ini adalah tidak masuk akal.

“Bila saya kata Umno musuh terbesarnya sendiri, itu satu kiasan. Kadang-kadang kita kata kita musuh paling teruk. Jadi untuk ketua penerangan tanya saya siapa, tak masuk akal untuk saya sebut lelaki ini atau lelaki itu.

“Ia adalah satu kiasan. Saya rasa agak cetek pemikirannya untuk meminta saya menentukan siapa yang saya maksudkan,” katanya.

Nazri juga mengecam kenyataan bercanggah Shahril

di mana beliau menegaskan bahawa walaupun Umno boleh meneruskan beberapa bahagian perjanjian seperti komitmennya untuk mereformasi Parlimen dan membentangkan Rang Undang-undang Anti-Lompat Parti, tidak perlu teragak-agak untuk menamatkan MoU pada 31 Julai. .

Menurut Nazri, adalah pemahamannya bahawa sekiranya MoU itu dihentikan, segala yang disertakan bersamanya juga harus dihentikan.

Beliau berkata, jika Shahril menyokong RUU Anti-Lompat Parti, ia bermakna ia memerlukan kerjasama daripada Pembangkang, yang merupakan sebahagian substantif MoU itu.

“Bagi saya, saya rasa mereka akan meneruskan MoU itu kerana kita di sini menyokong undang-undang anti-lompat, yang pembangkang sokong, jadi persefahaman mesti diteruskan.

“Jadi yang mana satu? Untuk memberhentikan atau meneruskan, saya tidak tahu kerana undang-undang anti-lompat adalah kandungan substantif MoU itu.

“Saya rasa ketua penerangan harus yakin bahawa apabila dia bercakap, dia menghantar mesej yang jelas, bukan sesuatu yang selepas membaca, anda keliru,” katanya.

Baca Lagi | Nazri Aziz berkata tugasnya untuk mempertahankan kerajaan semasa, tidak bertanggungjawab terhadap rakan parti Umno untuk mengatakan PM boleh memanggil pilihan raya pada bila-bila masa

Mesyuarat agung Umno pada 2021 telah memutuskan beberapa perkara seperti menghentikan MoU dengan pembangkang selepas 31 Julai, menyokong pembentangan dan meluluskan RUU Anti Lompat Parti, dan bersetuju untuk memilih Ismail Sabri sebagai calon perdana menteri pilihan raya umum akan datang .

Negara itu tidak dijangka mengadakan pilihan raya umum sehingga September 2023.

Read Previous

Peletakan jawatan presiden Sri Lanka diterima, kata speaker parlimen

Read Next

Kajian: Enam daripada 10 penduduk Singapura mempercayai bahawa kerajaan ‘mempunyai pemimpin terbaik 4G’ di Lawrence Wong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.