The Malaysia Post

Kajian: Enam daripada 10 penduduk Singapura mempercayai bahawa kerajaan ‘mempunyai pemimpin terbaik 4G’ di Lawrence Wong

Sekitar enam daripada 10 penduduk Singapura mempercayai bahawa kerajaan “mempunyai pemimpin generasi keempat (4G) terbaik” untuk mengemudi perpecahan dalam masyarakat, hubungan luar dan pemulihan ekonomi pasca pandemik.

Ini adalah daripada tinjauan oleh Institut Kajian Dasar (IPS) yang diterbitkan pada Khamis (14 Julai).

Tinjauan itu juga mendapati mereka yang mempunyai kelayakan pendidikan tinggi sekurang-kurangnya ijazah universiti mempunyai kepercayaan yang lebih tinggi bahawa Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong adalah peneraju 4G yang terbaik, berbanding mereka yang tidak mempunyai ijazah.

Kajian itu tertumpu pada pelajaran yang dipelajari semasa pandemik Covid-19 dan hala tuju masa depan untuk Singapura, dan lebih daripada 2,000 rakyat dan pemastautin tetap berumur 21 tahun ke atas telah ditinjau dari permulaan wabak itu sehingga kini.

Antara 22 April dan 13 Jun, pasukan penyelidik juga bertanya kepada responden sama ada mereka percaya bahawa kerajaan Singapura mempunyai peneraju 4G yang terbaik.

Ini selepas Perdana Menteri Lee Hsien Loong mengumumkan pada April tahun ini bahawa Encik Wong, yang juga Menteri Kewangan, akan mengetuai pasukan 4G Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang memerintah.

Kajian itu menyatakan bahawa Wong telah menjadi “tokoh terkemuka dalam pasukan 4G, sebagai pengerusi bersama pasukan petugas pelbagai kementerian, yang mengetuai perjuangan Singapura menentang wabak itu”.

Apa yang didapati oleh pasukan penyelidik ialah majoriti responden mempercayai bahawa kerajaan Singapura mempunyai pemimpin 4G yang terbaik untuk mengemudi bahagian dalam masyarakat (60 peratus), mengemudi urusan Singapura dengan negara lain (59 peratus), dan membantu negara itu menavigasi pemulihan ekonomi pasca-Covid-19 (57 peratus).

Responden ditanya sama ada mereka mempunyai “kepercayaan rendah” atau “kepercayaan tinggi” sama ada “kerajaan Singapura mempunyai pemimpin 4G yang terbaik”.

Daripada responden yang mempunyai ijazah pendidikan dan ke atas, 59 peratus menunjukkan “kepercayaan tinggi”, manakala angka itu adalah 44 peratus bagi mereka yang mempunyai pendidikan lepas menengah, dan 49 peratus bagi mereka yang berpendidikan menengah.

Mike Hou, pengarah bersekutu IPS Social Lab, salah seorang pengarang kajian ini, berkata pada hari Khamis semasa taklimat media mengenai penemuan bahawa keputusan ini “menyerlah” baginya kerana kumpulan yang lebih berpendidikan “cenderung mempersoalkan pihak berkuasa lebih banyak” dan ” cenderung lebih skeptikal tentang keputusan kerajaan tertentu”.

“Ini menyebabkan kami berfikir bahawa mungkin (Encik Wong) telah, sepanjang kursusnya dalam pasukan petugas (Covid-19), telah berhubung dengan demografi tertentu ini. Kumpulan ini mungkin lebih sejajar dengan pendekatan saintifik (Singapura) dalam usaha menangani wabak itu.”

Hou menambah bahawa sepanjang tahun lepas, Wong juga dipaparkan dalam dialog tentang beberapa isu mengenai “kesepaduan sosial”, seperti perkauman dan minoriti dan hak wanita, yang juga boleh membantunya berhubung dengan lebih baik dengan demografi ini.

Ia juga didapati bahawa:

• Responden yang mempunyai kepuasan yang tinggi dalam cara kerajaan mengendalikan wabak mempunyai lebih kepercayaan bahawa ia mempunyai peneraju 4G terbaik (83 peratus), berbanding mereka yang mempunyai kepuasan kerajaan yang rendah (14 peratus) dan mereka yang mempunyai tahap sederhana kepuasan kerajaan (54 peratus)

• Mereka yang mempunyai kebimbangan yang rendah terhadap kenaikan kos sara hidup akibat kenaikan harga barang dan Cukai Barangan dan Perkhidmatan mempunyai kepercayaan yang lebih tinggi bahawa Kerajaan mempunyai peneraju 4G terbaik (66 peratus), berbanding dengan mereka yang mempunyai tahap kebimbangan yang lebih tinggi (46 peratus hingga 47 peratus)

• Mereka yang mempunyai daya penerimaan yang lebih tinggi terhadap hidup dengan Covid-19 sebagai penyakit endemik mempunyai kepercayaan yang lebih tinggi bahawa Kerajaan Singapura mempunyai peneraju 4G yang terbaik (75 peratus), berbanding mereka yang mempunyai tahap penerimaan yang rendah terhadap kehidupan endemik (28 peratus). ).

Percaya kepada kerajaan Singapura

Responden juga ditanya sama ada mereka mempunyai kepercayaan terhadap pemulihan dan kerajaan Singapura memandangkan kesan Covid-19:

• Apabila bercakap mengenai pekerjaan, lebih separuh percaya bahawa kerajaan serius untuk membangunkan teras Singapura yang kukuh dengan bakat berkemahiran tinggi (63 peratus), akan dapat mewujudkan peluang pekerjaan dan latihan baharu (57 peratus), dan akan memastikan bahawa kebanyakan pekerjaan yang diwujudkan di sini akan diberikan kepada penduduk Singapura (52 peratus)

• Sebaliknya, kira-kira 49 peratus berpendapat bahawa rakyat Singapura akan menjadi kurang mengalu-alukan profesional mahir dari luar negara yang bekerja di sini, “pandangan yang diharapkan tidak akan direalisasikan memandangkan kepentingan bakat global kepada ekonomi Singapura”, kata para penyelidik.

Responden juga mempunyai kepercayaan terhadap tadbir urus dan ekonomi Singapura:

• Majoriti mempercayai bahawa negara akan kekal berdaya saing dari segi ekonomi (71 peratus) dan Singapura akan keluar daripada krisis ini dengan lebih kuat dan lebih berdaya tahan berbanding sebelum ini (67 peratus)

Baca Lagi | Kajian: Enam daripada 10 penduduk Singapura mempercayai bahawa kerajaan ‘mempunyai pemimpin terbaik 4G’ di Lawrence Wong

• Sebilangan besar juga percaya bahawa kerajaan Singapura tahu bagaimana untuk mengemudi ekonomi global supaya negara akan dapat bangkit semula (64 peratus), bahawa kerajaan tahu bagaimana untuk mengemudi dan memimpin Singapura dalam dunia pasca-pandemi ( 64 peratus), dan bahawa kerajaan tahu cara menangani strain coronavirus baharu yang menyebabkan Covid-19 (61 peratus) — HARI INI

Read Previous

Nazri Aziz berkata tugasnya untuk mempertahankan kerajaan semasa, tidak bertanggungjawab terhadap rakan parti Umno untuk mengatakan PM boleh memanggil pilihan raya pada bila-bila masa

Read Next

Everton bukan untuk dijual, kata Moshiri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.