The Malaysia Post

Everton bukan untuk dijual, kata Moshiri

Pemegang saham majoriti Everton Farhad Moshiri menegaskan kelab Liga Perdana itu tidak dijual selepas perbincangan dengan konsortium yang ingin mengambil alih di Goodison Park.

Bekas ketua eksekutif Manchester United Peter Kenyon adalah ketua kumpulan yang mengadakan rundingan eksklusif untuk membeli Everton.

Konsortium itu, yang dibiayai oleh hartawan hartanah Maciek Kaminski dan pembesar perlombongan John Thornton, dilaporkan berharap untuk menyelesaikan perjanjian £500 juta (RM2.6 bilion) untuk Everton.

Tetapi, dalam mesej di laman web Everton pada hari Khamis, Moshiri berkata bahawa sebarang pelaburan baharu hanya akan menjadi pegangan minoriti.

“Terdapat banyak perbincangan mengenai pelaburan dalam kelab bola sepak kami baru-baru ini – malah pengambilalihan – tetapi saya ingin menjelaskan bahawa tidak ada tanda ‘untuk dijual’ yang kini tergantung di luar Kelab Bola Sepak Everton,” kata Moshiri.

“Ia akan sentiasa pragmatik untuk meneroka semua peluang pelaburan yang berpotensi dan, seperti yang saya telus, saya memberi tumpuan untuk menyelesaikan pembiayaan untuk stadium baharu kami yang hebat serta mengukuhkan skuad permainan, dan itu mungkin termasuk pelaburan minoriti. Itu akan berterusan.

“Tetapi saya ingin meyakinkan anda semua bahawa Kelab Bola Sepak Everton tidak dijual.” Everton telah mencatatkan jumlah kerugian lebih daripada £370 juta dalam tempoh tiga tahun kewangan yang lalu berikutan pelaburan besar dalam skuad bermain dengan sedikit ganjaran.

Moshiri telah menjadi sasaran kritikan hebat penyokong Everton, dengan pelarian tipis kelab itu daripada penyingkiran musim lalu gagal menyelamatkannya daripada terus didera.

Tetapi Moshiri telah meminta penyokong Everton

yang tidak berpuas hati untuk menilai selepas bos Frank Lampard menyelesaikan urusan perpindahannya pada jendela musim panas.

“Komitmen saya kepada kelab kekal teguh dan fokus dan (pengarah bola sepak) Kevin Thelwell dan pengerusi kini sedang berusaha keras untuk membawa masuk pemain baharu bagi meningkatkan skuad Frank Lampard,” kata Moshiri.

Baca Lagi | Everton bukan untuk dijual, kata Moshiri

“Akan ada pemain baharu dan saya akan meminta penyokong menilai kami pada penghujung jendela perpindahan.” — AFP

Read Previous

Kajian: Enam daripada 10 penduduk Singapura mempercayai bahawa kerajaan ‘mempunyai pemimpin terbaik 4G’ di Lawrence Wong

Read Next

Beyonce mendapat tiga juta pengikut pada hari pertama menyertai TikTok

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.