The Malaysia Post

Ismail Sabri: Warga asing boleh bersolat di masjid-masjid di seluruh Malaysia mulai 1 September

Mosque in Putrajaya

Warga asing boleh bersolat di masjid-masjid di seluruh Malaysia mulai 1 September

Pihak berkuasa akan membenarkan warga asing untuk menunaikan solat berjemaah di masjid-masjid di seluruh negara mulai 1 September selagi mereka melihat jarak fizikal dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberitahu sidang media Covid-19 dua mingguannya hari ini bahawa kerajaan telah menerima banyak rayuan dan permintaan untuk membenarkan orang Islam asing memenuhi kewajiban agama mereka.

“Kami telah bersetuju untuk mengizinkan orang asing yang bekerja di sini untuk menunaikan solat berjemaah mulai 1 September. Namun, mereka masih harus mendaftar dan jawatankuasa masjid mempunyai hak terakhir untuk membenarkan mereka masuk ke tempat berdasarkan kemampuan masjid.

“Jika sudah penuh, masjid berhak menolak masuk. Tetapi secara amnya, kita akan mengizinkan mereka menunaikan solat di sana, tetapi mereka masih harus mematuhi SOP dan memakai topeng muka, ”kata Ismail Sabri.

Tambahan pula, umat Islam yang beragama Islam tidak lagi diperlukan untuk membawa tikar sembahyang mereka sendiri ke masjid.

Menteri Pertahanan mengatakan bahawa setelah berbincang dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama Islam) Datuk Seri Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Kementerian Kesihatan, kerajaan telah memutuskan untuk meredakan peraturan SOP.

Namun, Ismail Sabri tetap mendorong jemaah Muslim untuk membawa tikar sembahyang mereka sendiri kerana ia lebih bersih memandangkan wabak Covid-19 yang sedang berlaku.

“Tidak akan ada kompromi pada topeng muka kerana kami telah berkompromi di tikar sembahyang. Masjid boleh menjual topeng muka dengan harga RM1 setiap satu di pintu masuk sekiranya ada yang lupa membawa sendiri. “Mereka juga dapat menjual kertas untuk dijadikan tikar sembahyang sekali pakai jika mereka mahu,” kata Ismail Sabri.

Read Previous

Menteri PAS, Khairuddin dikenakan denda RM1,000 kerana melanggar Covid-19 SOP

Read Next

Kementerian Pengangkutan mahu menghentikan perkhidmatan feri selama tiga bulan – Ketua Menteri Pulau Pinang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here