The Malaysia Post

Menteri PAS, Khairuddin dikenakan denda RM1,000 kerana melanggar Covid-19 SOP

Menteri Industri dan komoditi, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali

Menteri PAS, Khairuddin dikenakan denda RM1,000 kerana melanggar Covid-19 SOP

Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini mengatakan bahawa pihaknya telah mendenda Menteri Industri dan komoditi, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali, dengan kompaun RM1,000 kerana tidak dikarantina sendiri selama 14 hari, sesuai dengan prosedur operasi standard kementerian.

Dalam satu kenyataan hari ini, Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa pemimpin PAS sudah membayar denda tersebut.

“Oleh kerana Datuk Khairuddin gagal mematuhi peraturan di bawah Akta 342, seorang pegawai penguat kuasa (PDK) telah mengeluarkan kompaun sebanyak RM1,000 kepadanya pada 7 Ogos, dan dia telah membayar kompaun tersebut,” kata pernyataan itu.

Seorang sumber yang dekat dengan Datuk Khairuddin cuba untuk meremehkan kejadian itu dengan mengatakan pemimpin PAS diuji negatif ketika tiba, tetapi rakyat Malaysia dengan cepat menyatakan bahawa ujian itu adalah sebahagian daripada prosedur operasi standard, setelah itu karantina masih diwajibkan.

Ada yang bertanya adakah menteri melebihi undang-undang, menunjukkan bahawa rakyat Malaysia biasa yang tidak memerhatikan karantina mereka telah didenda dan bahkan dipenjara. Namun yang lain menekan Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah untuk menjelaskan mengapa menteri itu tidak perlu menjalani karantina.

Read Previous

Takiyuddin: Bersatu telah bersetuju untuk bergabung dengan Muafakat Nasional

Read Next

Ismail Sabri: Warga asing boleh bersolat di masjid-masjid di seluruh Malaysia mulai 1 September

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here