The Malaysia Post

myBurgerLab memberi pekerja cuti lima hari untuk menjaga kesihatan mental

myBurgerLab

Credits: saimatkong

myBurgerLab Malaysia akan mengabaikan keuntungan dan budaya hiruk pikuk selama lima hari bulan ini untuk menjaga kesejahteraan pekerjanya.

Semua kedai di seluruh negara akan ditutup dari 26 Julai hingga 30 Julai.

Pengasasnya bersama Renyi menulis di Facebook bahawa walaupun jenama itu cukup bernasib baik untuk tetap terbuka, pandemi Covid-19 telah mempengaruhi kesihatan mental pasukan.

“Bulan ini, kami ingin menaikkan Bendera Merah Kesedaran Kesihatan Mental. Kami semua dilemparkan ke dalam periuk tekanan tanpa injap pelepas.

“Dari perspektif perniagaan, tanpa makan malam sebagai pilihan, semua penjualan melalui rakan kiriman kami bermaksud bahawa kami menyalurkan semua keuntungan kepada mereka kerana struktur komisen.”

Posting itu mendokumentasikan bahawa sementara pasukan itu siap memasuki tahun yang penuh dengan harapan dan semangat baru, pasukan itu dikalahkan secara mental setelah kes Covid meningkat menjadi 11,000.

Dengan makan malam hanya akan dibenarkan di Fasa Tiga, pasukan tidak tahu bila akan berlaku.

“Sejujurnya, kita dikalahkan secara mental.

“Selama 483 hari terakhir sejak penutupan pertama, kami bertahan dan bertahan, tetapi cukup sudah cukup.

“Dalam lima hingga enam minggu terakhir, kami melihat keretakan dalam organisasi kami dan bahkan yang paling sukar di antara kami merasa sukar untuk terus bertahan pada hari-hari terbaik.”

Posting itu mengatakan bahawa ketika pasukan “pejuang” memburu dan mencari jalan keluar semasa penutupan pertama, jenama itu berjaya mengikis tahun lalu berkat sokongan hebat dari rakan dan keluarga.

Namun, sejak penutupan pertama, pasukannya seperti operasi kedai harus

mengubah protokol, dan bahkan menguruskan harapan penunggang dan pelanggan yang tidak sabar.

“Selama 483 hari, pasukan Pemasaran dan PR bekerja tanpa lelah untuk menangani semua interaksi media sosial, membuat konten yang menyenangkan dan relevan, menangani bencana PR, dan terus menerus menanyakan pertanyaan setiap hari-dan-malam.

“Selama 483 hari, dapur pusat bekerja setiap hari untuk memastikan kedai mempunyai bekalan bahan berkualiti tinggi yang berterusan untuk memenuhi permintaan penjualan.

“Selama 483 hari, pasukan sumber manusia harus menangani masalah kekurangan kakitangan, penelusuran jarak dekat dan karantina Covid, masalah kesihatan mental di kalangan beberapa pekerja ketika berhadapan dengan sekatan jalan raya.”

Baca Lagi | Sultan Kelantan memberitahu agar rakyat tidak melintasi sempadan negeri untuk Aidiladha

Walaupun ada yang berpendapat bahawa restoran itu mampu membayarnya sementara yang lain menginginkannya tetap terbuka untuk perniagaan, pekerjanya penting pada masa ini.

“Bukan kita mampu menutup. Kita tidak mampu kehilangan orang kita, “kata kenyataan itu. Kata-kata yang menggembirakan terus dilontarkan oleh peminat dan pengikut media sosial yang mengatakan bahawa itu adalah langkah baik syarikat untuk menjaga kesihatan mental pekerjanya.

Read Previous

Walaupun 15 Ahli Parlimen ‘dicuri’ dari parti, kami tetap menyokong Perikatan

Read Next

Muhyiddin memberitahu atlet Malaysia untuk memenangi emas di Tokyo

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here