The Malaysia Post

Walaupun 15 Ahli Parlimen ‘dicuri’ dari parti, kami tetap menyokong Perikatan

Anggota Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, mereka yang telah mengkritik parti itu kerana sikapnya yang “menarik perang” yang kononnya menyebabkan pentadbiran Perikatan Nasional (PN) tidak stabil sebaliknya harus melakukan refleksi diri.

Dalam wawancara dengan edisi Utusan Malaysia pada Ahad, Johari kemudian mengingatkan pengkritik bahawa walaupun 15 daripada 54 ahli parlimen Umno “dicuri” oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) parti itu tetap memutuskan untuk menyokong pemerintah PN.

Johari kemudian menjelaskan bahawa Umno tidak sepenuhnya bersetuju dengan pembentukan PN ketika pihak lain memutuskan untuk menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri pada bulan Mac 2020.

“Enam bulan selepas itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membentuk PN, Umno tidak bersetuju tetapi Umno tidak pernah menentangnya. Sebenarnya, pada masa itu, kita berada di bawah Muafakat Nasional dengan PAS, kita tidak marah ketika PAS memasuki PN.

“Sekiranya anda melihat sama ada Umno seorang lelaki yang lemah lembut atau tidak, ketika 15 anggota Parlimen kita dicuri kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia, adakah kita peduli?

“Kami masih menyokong PN dan anggaran yang dibentangkan pada Oktober 2020 disokong oleh semua ahli parlimen Umno. Masih tidak adil ?, ” tanya Johari.

Johari berkata, tindakan Bersatu yang didakwa menyebabkan Umno tidak mempunyai 54 kerusi menjadi 38 hanya selepas pilihan raya 2018 setelah mengambil kira pemergian Ahli Parlimen Gerik, Hasbullah Osman.

Johari kemudian menjelaskan bahawa keputusan Umno baru-baru ini sebagai parti hanya untuk menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin tetapi pentadbiran PN masih boleh terus beroperasi dan menteri-menteri Umno dapat terus menjalankan perkhidmatan mereka selama diperlukan.

“Mengapa Umno tidak menyokong (Muhyiddin), mengapa? Kerana masalah yang kita lihat hari ini berpunca dari masalah kepemimpinan.

Baca Lagi | Kes LGE : Kontraktor mengungguli calon lain dalam proses tender terbuka

“Ini bukan kerana kita mahu PN gagal dengan tidak menyokongnya. Kami meminta Anggota Parlimen di PN, apakah ada orang lain yang mengambil posisi PM untuk menangani krisis nasional dengan lebih efisien memandangkan sudah 17 bulan menjadi wabak dan gagal menguruskannya dengan baik, ” katanya, merujuk kepimpinan Muhyiddin sepanjang wabak.

Read Previous

China mesti bekerjasama dengan lebih baik dengan siasatan asal Covid – WHO

Read Next

myBurgerLab memberi pekerja cuti lima hari untuk menjaga kesihatan mental

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.