The Malaysia Post

Kes LGE : Kontraktor mengungguli calon lain dalam proses tender terbuka

Lim Guan Eng

Credits: cloudfront

Consortium Zenith-Beijing Urban Construction Group (CZBUCG) dipilih untuk menerajui projek terowong dan jalan raya bawah laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion setelah berjaya mengungguli tujuh syarikat lain melalui proses tender terbuka, beberapa bulan setelah “melobi” kerajaan negeri Pulau Pinang di 2011, Mahkamah Sesyen mendengar hari ini.

Datuk Lim Hock Seng, yang kini menjadi ketua Unit Perancang Ekonomi Negeri Pulau Pinang (Pengangkutan), mengatakan sebanyak 60 syarikat mengambil bahagian dalam taklimat Pra-Kelayakan (Pra-Q) setelah kerajaan negeri mengiklankan latihan yang dimaksudkan melalui laman web rasminya dan media massa untuk projek jalan raya dan terowong utama yang berlangsung antara November dan Disember 2011.

Pra-Q adalah proses pengumpulan dan penilaian maklumat yang menentukan kemampuan, kapasiti, sumber daya, proses pengurusan, dan prestasi kontraktor.

Dengan menyatakan secara jelas, Hock Seng menambah taklimat tender telah dijalankan pada 29 November 2011 dan 14 Disember 2011 di Menara Komtar, Pulau Pinang.

Ini berlaku setelah mesyuarat dewan eksekutif negeri diadakan pada 14 Oktober 2011 di mana pemerintah negeri telah bersetuju untuk mengundang syarikat untuk berpartisipasi dalam latihan Pra-Q pada projek pembangunan yang dicadangkan.

Hock Seng, saksi pendakwaan ketiga dalam perbicaraan rasuah Lim Guan Eng, menambah bahawa hanya lapan daripada 60 syarikat yang menghadiri latihan Pra-Q lulus penilaian mereka dan kemudian memenuhi syarat untuk menyertai latihan Permintaan untuk Cadangan (RFP).

Menurut Hock Seng, lapan syarikat tersebut adalah China State Construction Engineering Corporation Ltd & VST Cemerlang Sdn Bhd, Setia Precast Sdn Bhd, ECK Construction Sdn Bhd, Gamuda Berhad, Zambina Wawasan Sdn Bhd, IJM-CRGL Joint Ventures, Consortium Zenith BUCG Juteras & Usahasama Sri Tinggi dan Usahasama WCT-Daewoo.

“Sepengetahuan saya, CZBUCG, Juteras dan Sri Tinggi JV mendapatkan cadangan Jawatankuasa Penilaian Teknikal dan Kewangan setelah mereka didapati memenuhi syarat yang ditetapkan dalam RFP.

Baca Lagi | Peguam Rosmah mempersoalkan kesahihan surat AG mengenai pelantikan Sri Ram sebagai DPP

“Selepas itu, Lembaga Tender Negeri juga bersetuju untuk melantik CZBUCG setelah syarikat memperoleh skor tertinggi dalam penilaian teknikal dan kewangan keseluruhan.

“Perkara ini kemudian dibawa ke dewan eksekutif negeri untuk persetujuan yang dibentangkan oleh setiausaha negara dalam mesyuarat dewan eksekutif pada 30 Januari 2013,” katanya dalam keterangan saksinya di sini.

Read Previous

Sultan Kelantan memberitahu agar rakyat tidak melintasi sempadan negeri untuk Aidiladha

Read Next

China mesti bekerjasama dengan lebih baik dengan siasatan asal Covid – WHO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here