The Malaysia Post

Muhyiddin memberitahu atlet Malaysia untuk memenangi emas di Tokyo

Muhyiddin Yassin

Credits: theborneopost

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menaruh harapan tinggi pada kontinjen Malaysia ke Olimpik Tokyo 2020 untuk membawa pulang pingat emas pertama negara dari Sukan pelbagai sukan terbesar di dunia.

“Saya harap ini akan menjadi pertama kalinya Malaysia kembali dengan pingat emas dan, kepada mereka yang berjaya, Insya Allah kami akan memberi ganjaran yang baik kepada anda,” katanya pada Bendera Demi Malaysia Champions di sini hari ini.

Perdana Menteri menyampaikan kata-kata semangat dan motivasi kepada pasukan badminton, gimnastik, akuatik (berenang dan menyelam) dan pasukan memanah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini sebelum mereka berangkat ke Tokyo untuk Sukan Olimpik 23 Julai-8 Ogos.

Muhyiddin, dalam ucapannya kepada kontinjen kebangsaan 40 anggota, mengatakan bahawa dia yakin bahawa mereka yang mewakili negara adalah yang terbaik dan akan bersinar di temasya tersebut.

“Saya yakin anda semua akan berjuang hingga akhir untuk Malaysia yang kita cintai untuk mengibarkan Jalur Gemilang di mata dunia, untuk meningkatkan kedudukan negara di pentas dunia (dan) untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia boleh menjadi yang terbaik dalam sukan masing-masing.

“Yang paling penting, untuk memastikan lagu kebangsaan Negaraku dimainkan di tempat-tempat pertandingan,” katanya.

Dia berharap di bawah kepimpinan chef de mission Datuk Lee Chong Wei, Sukan Olimpik Tokyo akan menyaksikan kontinjen kebangsaan menghasilkan hasil terbaik mereka dalam sejarah Sukan.

“Apa yang dapat saya lihat ialah keseluruhan kontinjen 30 atlet, 21 jurulatih dan 13 pegawai bukan hanya 30 atau 64 orang, tetapi sebenarnya mencerminkan kekuatan 32 juta penduduk Malaysia.

“Oleh itu, saya ingin mengucapkan tahniah kepada anda semua untuk menjadi mercu harapan,” katanya.

Muhyiddin juga mengingatkan kontinjen nasional untuk selalu memperhatikan kesihatan dan keselamatan mereka.

“Saya berjanji bahawa pemerintah akan membantu sebisa mungkin untuk memastikan komitmennya bahawa masalah kesihatan dan keselamatan adalah yang terpenting dan diberi keutamaan,” katanya.

Beberapa saat selepas menyampaikan ucapannya yang penuh semangat, Muhyiddin mengibarkan Jalur Gemilang sebagai simbolik kepergian kontinjen negara ke Olimpik.

Turut serta atlet tersebut ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican, Duta Besar Jepun ke Malaysia Hiroshi Oka, Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Ahmad Shapawi Ismail, Presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria dan Chong Wei.

Seramai 40 orang, termasuk 18 atlet, menaiki penerbangan Malaysia Airlines MH9118 (10.50 malam), yang dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita pada pukul 7.05 pagi esok (18 Julai) waktu tempatan (8.05 pagi waktu Malaysia).

Read Previous

myBurgerLab memberi pekerja cuti lima hari untuk menjaga kesihatan mental

Read Next

Tengku Zafrul mendapat pandangan Pembangkang mengenai pemulihan Malaysia Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here