The Malaysia Post

MOH Singapura untuk meneroka bagaimana TCM boleh melengkapkan skim Healthier SG

Pelan SG Lebih Sihat

Kementerian Kesihatan (MOH) sedang melihat bagaimana perubatan tradisional Cina (TCM) boleh melengkapkan rancangan SG Lebih Sihat Kerajaan, walaupun ini bergantung kepada hasil dua kumpulan kerja, kata Menteri Kesihatan Ong Ye Kung.

Berucap di Parlimen pada hari Rabu (5 Okt), Encik Ong berkata bahawa kumpulan kerja ini telah tertumpu pada tahun lalu mengenai isu-isu seperti meningkatkan latihan klinikal TCM dan menambah baik pembangunan kerjaya.

Sebab kumpulan kerja itu ditubuhkan oleh kementeriannya dan komuniti TCM ialah TCM dikawal sendiri dengan “standard amalan yang berbeza-beza”, kata Encik Ong.

“Setelah selesai, (penemuan kumpulan kerja) boleh menjadi asas untuk meneroka cara melibatkan TCM dalam menyokong Healthier SG,” kata Encik Ong.

Beliau berkata demikian pada akhir perbahasan dua hari mengenai usul mengenai Kertas Putih Healthier SG, yang menggariskan bagaimana Kerajaan merancang untuk melaksanakan pembaharuan berbilang tahun bagi sektor penjagaan kesihatan untuk memberi lebih tumpuan kepada penjagaan pencegahan berbanding penjagaan akut.

Program Healthier SG, yang akan bermula tahun depan secara berperingkat, pertama kali diumumkan oleh Encik Ong semasa perbahasan belanjawan kementeriannya pada Mac.

Perbahasan minggu ini, yang berlangsung selama kira-kira sembilan jam, menyaksikan seramai 28 Ahli Parlimen (AP) daripada parti pemerintah dan pembangkang — serta Ahli Parlimen Dicalonkan dan Bukan Kawasan — bangkit bercakap mengenai Kertas Putih , yang akhirnya disahkan oleh Parlimen.

Selain Encik Ong, tiga rakannya dari KKM — Setiausaha Parlimen Kanan Kesihatan Rahayu Mahzam, Menteri Kedua Kesihatan Masagos Zulkifli dan Menteri Negara bagi Kesihatan Janil Puthucheary — turut berucap menjawab soalan yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen.

Peranan TCM dalam Healthier SG adalah antara soalan yang ditanya oleh beberapa ahli parlimen — termasuk Encik Yip Hon Weng, Ahli Parlimen bagi Kawasan Undi Tunggal Yio Chu Kang; Cik Hany Soh, Ahli Parlimen Kawasan Perwakilan Kumpulan (GRC) Marsiling-Yew Tee; dan Cik Joan Pereira, Ahli Parlimen Tanjong Pagar GRC.

Ketua Pembangkang dan Ketua Parti Pekerja Pritam Singh juga telah menyatakan dalam ucapannya pada hari Rabu bahawa TCM dan terapi alternatif lain “belum diliputi dalam sebarang butiran substantif” dalam Kertas Putih.

“Pengamal TCM tidak mempunyai jejak kecil dalam minda rakyat Singapura apabila ia melibatkan kesihatan kita, terutamanya di kawasan tengah,” tambahnya.

Encik Singh berkata Singapura tidak seharusnya “meremehkan jangkauan luas sin-seh tempatan (seorang doktor TCM) di kawasan kejiranan kami”.

Beliau menambah bahawa KKM bukan sahaja harus memanfaatkan mereka untuk berkongsi petua hidup sihat dan strategi penjagaan kesihatan pencegahan, tetapi juga tidak menolak pemberian subsidi kepada pengamal TCM.

Ini, sudah tentu, tertakluk kepada sumbangan mereka terhadap kriteria objektif di bawah Healthier SG, kata Encik Singh.

Sebagai jawapan kepada soalan-soalan ini, Encik Ong berkata bahawa kementeriannya sentiasa mengiktiraf nilai TCM, dan faedah yang dibawanya kepada masyarakat.

“Semasa pandemik Covid-19, saya secara peribadi menulis kepada doktor TCM kami untuk berkata: ‘Sila nasihatkan pesakit anda untuk mengambil vaksin’. Saya rasa mereka sangat membantu (dalam menggerakkan) jarum untuk mendapatkan orang yang berminat untuk mengambil vaksin.”

Walau apa pun, Encik Ong berkata bahawa TCM sangat kuat dalam penjagaan pencegahan, yang selaras dengan matlamat Healthier SG.

“Oleh itu saya percaya apabila kami memberi tumpuan kepada penjagaan pencegahan di bawah Healthier SG, kami berharap TCM boleh memainkan peranan,” kata Encik Ong.

“Sementara kami menyelesaikannya, sementara itu, kami menggalakkan pengamal TCM untuk terus melakukan perkara yang (mereka) pandai (dan) menasihati pesakit mereka untuk menjaga kesihatan mereka, mengambil tabiat yang baik, hidup sihat dan berhati-hati. kesihatan mereka secara holistik.”

Penunjuk prestasi dan kekurangan tenaga kerja

Dalam ucapan bulatnya, Encik Ong turut membincangkan perkara lain yang dibangkitkan oleh pelbagai Ahli Parlimen, seperti penyampaian petunjuk prestasi utama (KPI) dan hasil untuk program SG Lebih Sihat, serta soal masalah tenaga kerja sektor penjagaan kesihatan.

Encik Ong juga menyebut bahawa penuaan dalam masyarakat adalah bidang pembaharuan utama seterusnya dalam penjagaan kesihatan yang perlu ditangani,

Semasa perbahasan, beberapa Ahli Parlimen bercakap tentang kepentingan menetapkan metrik dan sasaran untuk program itu.

Encik Gerald Giam, ahli Parlimen GRC Aljunied-Hougang, berkata dalam ucapannya pada hari Selasa bahawa “apa yang diukur akan dilakukan”, dan kedua-dua metrik dan sasaran prestasi harus ditetapkan sebelum memulakan Healthier SG.

Secara umumnya, Encik Ong tidak tidak bersetuju dengan Ahli Parlimen, dan menekankan bahawa KPI jangka pendek, sederhana dan panjang telah pun ditetapkan dalam Kertas Putih.

Ini termasuk sasaran seperti kadar pendaftaran pemastautin, kadar penyiapan pelan kesihatan dan menjejaki kelaziman penyakit seperti diabetes mellitus, hipertensi dan kesihatan mental, antara lain.

Bagaimanapun, Encik Ong memberi amaran supaya tidak mengejar KPI secara membabi buta, dan bercakap tentang keburukan menghukum doktor yang tidak mencapai sasaran yang ditetapkan dengan menarik balik yuran tahunan yang diberikan kepada mereka.

Sebagai sebahagian daripada pembaharuan penjagaan kesihatan, model pembiayaan untuk kluster penjagaan kesihatan akan beralih daripada model berasaskan beban kerja kepada model berasaskan kapitasi, di mana kluster mendapat bayaran yang telah ditetapkan untuk setiap penduduk yang diberikan kepada mereka berdasarkan sempadan geografi.

Ini adalah sama dengan pendekatan yang diambil oleh sistem penjagaan kesihatan di New Zealand, kertas Putih menyatakan.

Bagi doktor keluarga, KKM akan membayar mereka yuran perkhidmatan tahunan untuk menjaga peserta Healthier SG mereka yang berdaftar.

Merujuk ucapan Dr Lim Wee Kiak, Ahli Parlimen GRC Sembawang, pada hari Selasa, Encik Ong berkata jika Kerajaan mengambil balik yuran perkhidmatan daripada doktor yang gagal mencapai sasaran, mereka akan menolak untuk menyertai Healthier SG terlebih dahulu. Bagi mereka yang melakukannya, dia berkata mereka akan “memilih ceri hanya penduduk yang sihat” untuk berkhidmat.

Kata Encik Ong: “Jika dalam semangat kita…kita menghukum orang kerana tidak mencapai KPI di tengah-tengah perubahan besar, iaitu apabila orang menjadi sinis, hilang semangat.”

Dalam ucapannya, Dr Lim, seorang pakar oftalmologi, berkata ramai pengamal am memberitahunya mereka bimbang dengan model imbuhan kerana mereka percaya skim baharu itu bermakna beban kerja yang lebih besar untuk mereka.

Beliau menambah bahawa jika doktor ini merasakan bahawa mereka tidak diberi pampasan secara nyata untuk masa dan usaha mereka, ada yang akan memilih untuk tidak menyertai skim itu.

Beralih kepada isu kekurangan tenaga kerja, khususnya bagi jururawat, Encik Ong berkata bahawa kadar penurunan tahunan biasa dalam kalangan jururawat tempatan ialah kira-kira 6.4 peratus.

Ini, katanya, tidak tinggi mengikut mana-mana standard industri.

Malah, apabila wabak itu melanda pada 2020, ia turun kepada 5.4 peratus, walaupun ia melantun semula kepada 7.4 peratus tahun lepas. Tahun ini, beliau berkata jumlah itu telah kembali kepada tahun-tahun biasa.

“Tiada penghijrahan besar-besaran jururawat tempatan,” katanya.

Bagaimanapun, Encik Ong mengakui bahawa pengurangan jururawat asing telah meningkat daripada 8.9 peratus pada tahun biasa, kepada 14.8 peratus pada 2021.

Sebabnya, kata Encik Ong, adalah bahawa pandemik Covid-19 telah menyebabkan peningkatan permintaan untuk jururawat di seluruh dunia, dan kumpulan jururawat asing Singapura telah diburu oleh negara lain termasuk New Zealand, Australia, dan United Kingdom.

“Penduduk berusia yang semakin berkembang memerlukan lebih banyak penjagaan kesihatan dan lebih banyak tenaga kerja penjagaan kesihatan,” kata Encik Ong. “Penduduk muda yang semakin berkurangan mengehadkan bilangan bakat tempatan baharu yang boleh kami bawa ke dalam penjagaan kesihatan.”

Justeru, beliau berkata tidak mungkin hanya bergantung kepada jururawat tempatan untuk mengisi keperluan tenaga kerja.

Kata Encik Ong: “Majoriti besar tenaga kerja kejururawatan masih akan menjadi penduduk tempatan. Tetapi bilangan dan peranan jururawat asing perlu berkembang.

Untuk itu, beliau berkata KKM sedang mendapatkan “pelbagai saluran paip pekerja penjagaan kesihatan asing yang baik” dari negara berbeza untuk dilatih dan dibangunkan.

Sokongan teknikal untuk warga emas

Terdahulu pada hari Rabu, Menteri Kedua untuk Kesihatan Masagos meyakinkan warga emas yang memerlukan bantuan sama ada menavigasi aplikasi seperti HealthHub dan Healthy 365, atau dengan pendaftaran, bahawa mereka akan menerima bantuan sedemikian jika mereka memerlukannya.

KKM telah menyifatkan aplikasi tersebut sebagai “pintu hadapan digital” bagi skim Healthier SG.

Sebagai contoh, penduduk yang mengambil bahagian dalam Healthier SG akan mempunyai “pelan didayakan secara digital” di HealthHub, di mana mereka boleh mengakses perbincangan penting dengan doktor keluarga mereka dan menjejaki kemajuan kesihatan mereka.

Walau bagaimanapun, beberapa Ahli Parlimen membangkitkan kebimbangan pada hari Selasa bahawa sesetengah orang tua mungkin tidak cukup celik digital untuk menggunakan apl tersebut.

Mengenai ini, Encik Masagos berkata warga emas sedemikian “tidak perlu risau”.

Beliau berkata bantuan itu boleh didapati di pusat komuniti, Pusat Penjagaan Orang Tua atau melalui Duta Generasi Perak Singapura.

Walaupun begitu, beliau menegaskan bahawa 280,000 orang berumur 50 tahun ke atas telah menyertai Cabaran Langkah Kebangsaan pada aplikasi Healthy 365.

Encik Masagos juga berkata bahawa terdapat kira-kira 230,000 warga emas di atas 55 tahun yang menggunakan HealthHub.

“Kami akan mendekati lebih ramai warga emas dan memastikan mereka dapat menavigasi aplikasi dengan mudah dan mencari maklumat yang mereka inginkan.”

Baca lagi | Haaland menjaringkan dua gol dalam pelayaran City, Chelsea meningkatkan harapan kalah mati
Baca lagi | ‘Roald Dahl’s Matilda the Musical’ membuka Festival Filem London

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

‘Roald Dahl’s Matilda the Musical’ membuka Festival Filem London

Read Next

‘Memerhati sepanjang masa’: Negara pengawasan China berkembang di bawah Xi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.