The Malaysia Post

‘Memerhati sepanjang masa’: Negara pengawasan China berkembang di bawah Xi

Rangkaian Sosial Terbesar China

Apabila Chen mengambil telefonnya untuk melepaskan kemarahannya kerana mendapatkan tiket letak kereta, mesejnya di WeChat adalah kejatuhan dalam lautan siaran harian di rangkaian sosial terbesar China.

Tetapi tidak lama selepas kecamannya terhadap polis trafik yang “berfikiran sederhana” pada bulan Jun, dia mendapati dirinya berada dalam tentakel alat pengawasan yang maha mengetahui negara komunis itu.

Chen segera memadamkan siaran itu, tetapi pegawai menjejakinya dan menahannya dalam masa beberapa jam, menuduhnya “menghina polis”.

Dia dikurung selama lima hari kerana “ucapan yang tidak wajar”.

Kesnya – satu daripada ribuan yang dirakam oleh seorang pembangkang dan dilaporkan oleh media tempatan – mendedahkan pemantauan berleluasa yang mencirikan kehidupan di China hari ini.

Pemimpinnya telah lama mengambil pendekatan autoritarian terhadap kawalan sosial.

Tetapi sejak Presiden Xi Jinping mengambil alih kuasa pada 2012, beliau telah mengekang arus sosial yang agak bebas pada pergantian abad ini, menggunakan gabungan teknologi, undang-undang dan ideologi untuk mengekang perbezaan pendapat dan mendahului ancaman terhadap pemerintahannya.

Kononnya menyasarkan penjenayah dan bertujuan untuk melindungi ketenteraman, kawalan sosial telah beralih terhadap penentang, aktivis dan minoriti agama, serta orang biasa – seperti Chen – dinilai telah melepasi garisan.

Mata di langit

Rata-rata warga China hari ini menghabiskan hampir setiap saat terjaga di bawah pengawasan negara.

Firma penyelidikan Comparitech menganggarkan purata bandar China mempunyai lebih daripada 370 kamera keselamatan bagi setiap 1,000 orang — menjadikannya tempat yang paling diawasi di dunia — berbanding dengan 13 di London atau 18 di Singapura bagi setiap 1,000 orang.

Projek pengawasan bandar “Skynet” di seluruh negara telah berkembang pesat, dengan kamera yang mampu mengenali wajah, pakaian dan umur.

“Kami sedang diperhatikan sepanjang masa,” kata seorang aktivis alam sekitar yang enggan namanya disiarkan kepada AFP.

Cengkaman Parti Komunis paling ketara di wilayah barat jauh Xinjiang, di mana pengecaman muka dan pengumpulan DNA telah digunakan pada kebanyakan minoriti Islam atas nama memerangi keganasan.

Pandemik Covid-19 telah mengecas rangka kerja pemantauan China, dengan rakyat kini dijejaki pada telefon pintar mereka melalui aplikasi yang menentukan ke mana mereka boleh pergi berdasarkan kod hijau, kuning atau merah.

Peraturan yang dilancarkan sejak 2012 menutup kelemahan yang membenarkan orang ramai membeli kad SIM tanpa memberikan nama mereka, dan mewajibkan pengenalan kerajaan untuk tiket pada hampir semua bentuk pengangkutan.

Kesalahan dalam talian

Tiada jeda dalam talian, di mana aplikasi membeli-belah memerlukan pendaftaran dengan nombor telefon yang terikat pada dokumen pengenalan.

Wang, seorang penentang China yang bercakap kepada AFP dengan nama samaran kerana kebimbangan keselamatan, teringat satu masa sebelum Xi apabila penapis tidak mengetahui semua dan “bercerita jenaka tentang (bekas presiden China) Jiang Zemin di internet sebenarnya sangat popular”.

Tetapi internet Cina – di sebalik “Tembok Api Hebat” sejak awal 2000-an – telah menjadi ruang yang semakin dikawal.

Wang menjalankan akaun Twitter yang menjejaki ribuan kes orang yang ditahan, didenda atau dihukum kerana perbuatan pertuturan sejak 2013.

Terima kasih kepada sistem pengesahan nama sebenar serta kerjasama antara polis dan platform media sosial, orang ramai telah dihukum kerana pelbagai kesalahan dalam talian.

Platform seperti Weibo menggunakan beribu-ribu penyederhana kandungan dan secara automatik menyekat kata kunci sensitif politik, seperti nama bintang tenis Peng Shuai selepas dia menuduh seorang ahli politik kanan melakukan serangan seksual tahun lepas.

Pihak berkuasa ruang siber mencadangkan peraturan baharu yang akan memaksa platform memantau bahagian komen pada siaran — salah satu jalan terakhir untuk orang ramai menyuarakan rungutan mereka dalam talian.

Kepolisan ideologi

Banyak teknologi pengawasan yang digunakan telah diterima pakai di negara lain.

“Perbezaan sebenar di China ialah kekurangan media bebas dan masyarakat sivil yang mampu memberikan kritikan bermakna terhadap inovasi atau menunjukkan banyak kelemahan mereka,” Jeremy Daum, dari Pusat China Paul Tsai di Sekolah Undang-undang Yale, memberitahu AFP.

Xi telah membentuk semula masyarakat China, dengan Parti Komunis menetapkan apa yang rakyat “patut tahu, rasa, fikir, dan katakan, dan lakukan”, Vivienne Shue, profesor emeritus pengajian China kontemporari di Universiti Oxford, memberitahu AFP.

Anak-anak muda dijauhkan daripada pengaruh asing, dengan pihak berkuasa mengharamkan buku antarabangsa dan melarang syarikat tunjuk ajar daripada mengambil guru di luar negara.

Kepolisan ideologi telah meluas ke fesyen, dengan stesen televisyen menapis tatu dan anting-anting pada lelaki.

“Apa yang lebih mengganggu saya bukanlah penapisan itu sendiri, tetapi bagaimana ia membentuk ideologi orang,” kata Wang, pemilik akaun Twitter.

“Dengan maklumat yang berbeza pendapat dihapuskan, setiap laman web menjadi kultus, di mana kerajaan dan pemimpin perlu disembah.”

Baca lagi | ‘Roald Dahl’s Matilda the Musical’ membuka Festival Filem London
Baca lagi | MOH Singapura untuk meneroka bagaimana TCM boleh melengkapkan skim Healthier SG

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

MOH Singapura untuk meneroka bagaimana TCM boleh melengkapkan skim Healthier SG

Read Next

Data peribadi berpotensi lombong emas untuk penggodam, rakyat Malaysia memberi amaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.