The Malaysia Post

‘Roald Dahl’s Matilda the Musical’ membuka Festival Filem London

Matilda

Versi muzikal klasik zaman kanak-kanak Matilda membuka Festival Filem London semalam, dengan pelakon Emma Thompson dan Lashana Lynch yang pertama daripada banyak bintang dijangka berjalan di permaidani merah acara itu dalam tempoh 12 hari akan datang.

Filem itu, yang dipanggil Matilda the Musical karya Roald Dahl, ialah adaptasi daripada pertunjukan pentas London West End dan Broadway berdasarkan buku 1988 karya Roald Dahl tentang seorang gadis muda yang mendapati dia mempunyai kuasa istimewa semasa berhadapan dengan ibu bapa yang kejam dan guru besar yang jahat, Miss Trunchbull.

Pelakon No Time to Die Lynch menukar aksi aksi 007nya dengan peranan yang lebih lembut sebagai guru baik Matilda Miss Honey.

“Ini adalah peluang yang sangat baik untuk saya melenturkan otot yang saya tidak pernah lakukan sejak sekian lama,” kata Lynch kepada Reuters.

“Saya menyanyi sebelum berlakon dan menyanyi serta muzik adalah sangat penting bagi saya. Ia menggerakkan saya setiap masa dan saya hanya bersyukur kerana ‘Matilda’ ini adalah sebuah muzikal.”

Pemenang Oscar Thompson memainkan watak Miss Trunchbull dalam filem itu, diarahkan oleh Matthew Warchus, yang juga membangunkan dan mengarahkan pertunjukan teater itu.

“(Ia adalah) perkara paling mencabar dari segi fizikal yang pernah saya lakukan kerana ia sangat fizikal dan juga Matthew mahu dia benar-benar tulen jadi ia sukar kerana dia semacam raksasa,” kata Thompson.

“Tetapi kami berseronok dengan kanak-kanak dan kami akan pergi ke set dan mengadakan pesta pelukan besar ini dan Matthew akan terus menjerit ‘Bolehkah anda berhenti memeluk kanak-kanak? Mereka sepatutnya membenci awak’ dan saya berkata ‘Tetapi mereka semua fikir saya Nanny McPhee,” tambahnya, merujuk kepada watak masa lalu yang dilakonkannya.

Festival tahun ini termasuk lebih daripada 160 filem cereka dan ceramah skrin dengan pelakon Jennifer Lawrence dan pengarah Alejandro G. Iñárritu antara barisan nama besar yang mengimbas kembali kerjaya mereka.

Program ini termasuk acara permaidani merah untuk pengarah pemenang Oscar Sam Mendes’ Empire of Light, penggambaran Timothee Chalamet sebagai kanibal yang dilarikan dalam Bones and All dan penampilan kedua Daniel Craig sebagai detektif Benoit Blanc dalam Glass Onion: A Knives Out Mystery, yang akan menutup festival pada 16 Oktober.

Baca lagi | JANM melaporkan RM11b wang tidak dituntut, menggesa orang ramai menyemak simpanan, dana yang terlupa
Baca lagi | Haaland menjaringkan dua gol dalam pelayaran City, Chelsea meningkatkan harapan kalah mati

Read Previous

Haaland menjaringkan dua gol dalam pelayaran City, Chelsea meningkatkan harapan kalah mati

Read Next

MOH Singapura untuk meneroka bagaimana TCM boleh melengkapkan skim Healthier SG

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.