The Malaysia Post

JANM melaporkan RM11b wang tidak dituntut, menggesa orang ramai menyemak simpanan, dana yang terlupa

Akaun Simpanan yang terlupa

Mencari ganti ganti dalam poket anda sentiasa menyenangkan. Tetapi bagaimana pula dengan ratusan atau bahkan ribuan ringgit yang disimpan dalam akaun simpanan yang mungkin anda terlupa?

Menurut Jabatan Akauntan Negara (JANM), sejumlah RM11.6 bilion masih belum dituntut walaupun usaha terbaik untuk mengembalikan wang tersebut kepada pemilik yang sah.

“Masih terdapat sebilangan besar individu dan syarikat yang tidak mengetahui kewujudan dana tidak dituntut yang dipegang di bawah Akta Wang Tidak Dituntut 1965.

“Selain itu, kami juga menerima komen daripada individu yang tidak mahu menuntut wang mereka berikutan jumlah yang kecil yang terlibat. Apapun, kami telah memproses bayaran sekecil RM0.01 untuk pemohon melalui eGUMIS (Sistem Maklumat Wang Tak Dituntut Kerajaan Elektronik). , yang merupakan portal dalam talian kami di https://egumis.anm.gov.my/,” seorang jurucakap AGD yang tidak dinamakan dipetik berkata dalam akhbar theSun daily.

Pada 2017, bekas timbalan menteri kewangan Datuk Othman Aziz di Parlimen berkata wang tidak dituntut berjumlah RM5.96 bilion pada tahun itu. Pada 2019, timbalan menteri kewangan ketika itu Datuk Amiruddin Hamzah berkata angka itu meningkat kepada RM6.93 bilion.

Dana itu masih tersedia untuk dituntut daripada Pendaftar Wang Tak Dituntut Kementerian Kewangan.

Wang Tak Dituntut

Mengikut takrifan, wang yang tidak dituntut boleh merujuk kepada dana yang dimiliki secara sah oleh orang ramai tetapi tidak dituntut atau wang yang telah tidak aktif selama bertahun-tahun.

Ini termasuk wang yang tidak dibayar sekurang-kurangnya setahun (cth gaji, bonus, dividen, tuntutan insurans), wang yang terbiar sekurang-kurangnya tujuh tahun (cth akaun simpanan, akaun mata wang, deposit tetap), dan wang kepada kredit akaun perdagangan yang telah tidak aktif selama sekurang-kurangnya dua tahun (cth akaun pemiutang perdagangan, akaun penghutang perdagangan dengan baki kredit).

Menurut Seksyen 13(1) Akta Wang Tidak Dituntut 1965, pembayaran hendaklah dibuat kepada mana-mana penerima yang boleh membuktikan dan memuaskan hati pegawai JANM bahawa mereka mempunyai hak undang-undang ke atas wang tersebut.

Orang ramai digesa menyemak sama ada mereka mempunyai wang yang tidak dituntut melalui portal eGUMIS, kaunter JANM di seluruh negara, atau melalui rekod yang diwartakan di Perpustakaan Negara. Mereka boleh memohon untuk menuntut wang melalui dalam talian, kaunter atau pos berdaftar.

Baca lagi | Bolehkah seorang bukan Islam menjadi TYT Sabah? Undang-undang tetapi mungkin rumit, kata peguam

Baca lagi | Najib memfailkan saman terhadap menteri dalam negeri, pesuruhjaya agung penjara dalam usaha untuk menghadiri Parlimen sebagai Ahli Parlimen

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Bolehkah seorang bukan Islam menjadi TYT Sabah? Undang-undang tetapi mungkin rumit, kata peguam

Read Next

Haaland menjaringkan dua gol dalam pelayaran City, Chelsea meningkatkan harapan kalah mati

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.