The Malaysia Post

Menteri Dalam Negeri menuduh aktivis #Lawan cuba memecahbelahkan masyarakat

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin menyerang pihak yang bersedia mengadakan perhimpunan besar-besaran dan melanggar prosedur operasi standard (SOP) ketika negara itu menghadapi penyebaran wabak Delta Covid-19 wabak sekarang.

Dia mengatakan orang-orang ini tidak boleh berkumpul di tempat awam dan sengaja melanggar Op Patuh dan usaha untuk meratakan kurva pandemi Covid-19.

Beliau berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan melihat semua sudut kegagalan untuk mematuhi SOP dan jika ada, tindakan akan diambil.

“Inilah masanya untuk kita mematuhi SOP. Rakyat harus memahami bahawa kami hanya membenarkan perkhidmatan penting. Menghimpun dan menjalankan demonstrasi adalah suatu kesalahan. Ini berlaku ketika negara dalam keadaan darurat. Pada masa yang sama, beberapa netizen marah apabila sektor pembuatan dibenarkan beroperasi tetapi orang-orang yang sama ini memanggil orang-orang untuk berkumpul.

“Saya fikir mereka mempunyai standard dua kali ganda. Kumpulan ini cuba memecahbelahkan orang dan menimbulkan rasa tidak senang. Kemudian (setelah dijangkiti Covid-19) barulah mereka menyedari bahawa varian Delta menyebar dengan sangat pantas, ”katanya pada sidang media di ibu pejabat polis Selama dekat sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohamad Zainal Abdullah dilaporkan mengatakan bahawa polis akan memanggil semua pihak yang terlibat dalam perhimpunan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur hari ini termasuk pihak penganjur untuk tindakan selanjutnya.

Mengulas lanjut, Hamzah berkata, kehadiran ahli politik juga memperburuk keadaan dan merosakkan imej negara yang memerangi wabak Covid-19 sekarang.

“Mereka bukan pemimpin dan mereka hanya ingin menghancurkan negara. Saya tidak akan memanggil mereka pemimpin tetapi menghasut, ”katanya dan menambahkan bahawa tindakan susulan akan diambil dan diumumkan dari semasa ke semasa.

Sebelumnya, Hamzah yang juga Ahli Parlimen Larut menyampaikan kira-kira 1,000 kotak makanan kepada penduduk di kawasan perintah kawalan pergerakan (EMCO) di Siputeh, Ulu Selama. Turut hadir Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani dan ketua polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid.

Baca Lagi | Keluarga Altantuya harus dibenarkan masuk ke keterangan saksi, Mahkamah Rayuan

Hamzah juga mengumumkan peruntukan kira-kira RM200,000 untuk pembelian alat ujian Covid-19 sehingga pemeriksaan skala besar dapat dilakukan dengan cepat di daerah tersebut dan untuk mengawal penyakit dari merebak.

Kira-kira 5,152 penduduk di Kampung Sungai Seputeh, Kampung Teluk Mas, Kampong Garok dan Kampung Tapah, di Ulu Selama berada di bawah EMCO selama 14 hari dari 27 Julai hingga 9 Ogos.

Read Previous

Pemuda Malaysia berkumpul di Dataran Merdeka untuk tunjuk perasaan #Lawan

Read Next

Pengulas Yunani di Olimpik dipecat kerana komen rasis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.