The Malaysia Post

Menantu Muhyiddin Terlibat dalam Skandal Penyelewengan Biometrik Pekerja Asing – SPRM

Dua individu yang berhubungan dengan bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menjadi tumpuan dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai penyelewengan projek pendaftaran, pengambilan, dan penyimpanan biometrik pekerja asing di sebuah kementerian. Berdasarkan keterangan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki, individu-individu ini termasuk seorang menantu Muhyiddin, yang didapati cuba melarikan diri ke luar negara untuk menghindar daripada siasatan. 

Siasatan Antarabangsa dalam Skandal Penyelewengan Biometrik

Tan Sri Azam Baki menyatakan bahawa SPRM sedang menghadapi cabaran dalam menjejaki kedua-dua individu ini di peringkat antarabangsa. Beliau menjelaskan, “Kita perlu mengeluarkan ‘wanted list’ (senarai orang dikehendaki) kerana mereka gagal hadir ke pejabat SPRM dan berkemungkinan sudah melarikan diri. Kita perlukan mereka untuk tindakan di mahkamah (pendakwaan).” Bagaimanapun, beliau tidak dapat berkongsi dengan pasti lokasi mereka berada, tetapi berkata SPRM akan bekerjasama dengan polis dan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) untuk memastikan pasport mereka dibekukan.

Baca lagi | Tuduhan Terhadap Muhyiddin Bukan Diskriminasi

Individu-Individu yang Dicari

Individu pertama, Muhammad Adlan Berhan, 48, yang beralamat terakhir di Sunway Kiara Hills, Jalan 32/70A Desa Sri Hartamas, telah diumumkan sebagai individu yang disiasat oleh SPRM dalam skandal penyelewengan projek biometrik. Individu kedua pula ialah Mansoor Saat, 69, yang beralamat terakhir di Jalan SS19/1C Subang Jaya, Selangor.

Kerjasama dengan Interpol dan Senarai Merah

Ketika ditanya tentang penglibatan Polis Antarabangsa (Interpol) dalam siasatan ini, Tan Sri Azam Baki menyatakan bahawa tindakan untuk menghubungi Interpol akan diambil sekiranya kedua-dua individu ini gagal menyerahkan diri. Baginda menegaskan bahawa mereka akan dimasukkan dalam senarai merah Interpol bagi memudahkan siasatan di peringkat antarabangsa.

Kesimpulan

Skandal penyelewengan projek pendaftaran, pengambilan, dan penyimpanan biometrik pekerja asing yang melibatkan menantu bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menarik perhatian awam. Dengan kedua-dua individu tersebut melarikan diri ke luar negara, cabaran SPRM dalam menjalankan siasatan antarabangsa menjadi semakin kritikal. Kerjasama dengan agensi keselamatan antarabangsa seperti Interpol dan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) akan menjadi faktor penting dalam usaha untuk menjejaki dan membawa individu-individu ini ke muka pengadilan.

Read Previous

Siti Nurhaliza Berjaya Pukau David Foster di Konsert Hitman David Foster & Friends Asia Tour 2023

Read Next

WhatsApp Menambah Perkongsian Skrin pada Panggilan Video: 4 Perkara Perlu Anda Tahu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.