The Malaysia Post

Malaysia adalah destinasi keempat terbaik untuk ekspatriat pada tahun 2021

Malaysia adalah destinasi keempat terbaik untuk ekspatriat pada tahun 2021

© Image Credit — Picture from Unsplash

Malaysia telah menduduki tempat keempat sebagai destinasi terbaik bagi ekspatriat untuk tinggal dan bekerja pada tahun ini menurut tinjauan Expat Insider 2021.

Penemuan ini dikeluarkan hari ini oleh InterNations, komuniti ekspatriat terbesar di dunia yang mempunyai sekitar empat juta anggota.

Malaysia berada di tempat keempat dari 59 negara dalam tinjauan, berada di atas rata-rata global dalam setiap indeks.

Taiwan menduduki tempat teratas, diikuti oleh Mexico, Costa Rica, Malaysia, Portugal, New Zealand, Australia, Ecuador, Kanada, dan Vietnam.

Kuwait (ke-59), Itali, Afrika Selatan, Rusia, Mesir, Jepun, Cyprus, Turki, India, dan Malta (ke-50) terpilih sebagai negara terburuk untuk ekspatriat.

Malaysia menduduki tempat kedua dalam Indeks Kemudahan Menetap di mana 77 peratus ekspatriat mengatakan mereka merasa senang untuk menetap di negara ini dan menjalin pertemanan baru (66 persen berbanding 48 peratus di seluruh dunia).

Baca Lagi | Rancangan 1MDB Jho Low melibatkan Najib, kata bekas CEO

92 peratus ekspatriat yang disurvei merasa senang tinggal di negara Asia Tenggara tanpa bertutur dalam bahasa tempatan sementara 45 peratus mengatakan Bahasa Malaysia mudah dipelajari.

Malaysia bernasib sangat baik dalam Indeks Kos Hidup di mana ia berada di kedudukan kedua selepas Vietnam.

Lapan puluh dua peratus ekspatriat menilai kos sara hidup Malaysia secara positif.

Ketika menyangkut soal wang, negara tersebut berada di kedudukan kesembilan dalam Indeks Kewangan Peribadi di mana hampir tiga dari empat ekspatriat (73 peratus) berpuas hati dengan keadaan kewangan mereka dan 85 peratus mengatakan pendapatan isi rumah boleh guna mereka cukup untuk menampung perbelanjaan mereka.

Walaupun Malaysia tidak menunjukkan prestasi yang baik dalam Indeks Kualiti Hidup di kedudukan ke-19, ia menunjukkan prestasi yang baik dalam beberapa bidang termasuk kehidupan sosial dan penjagaan kesihatan.

Sebilangan besar ekspatriat senang dengan aktiviti bersosial dan bersantai (80 peratus) dan kehidupan mereka secara umum (85 peratus).

Lapan puluh dua peratus ekspatriat menilai rawatan perubatan negara itu positif dan 71 peratus berpuas hati dengan kemampuannya.

Banyak juga yang gembira dengan infrastruktur pengangkutan (82 peratus).

Namun, Malaysia menduduki tempat ke-36 dalam subkategori Keselamatan & Keselamatan dengan lebih daripada satu perempat ekspatriat (26 peratus) menyebut kestabilan politik negara itu menjadi perhatian. Kedudukan Malaysia merosot dalam Indeks Bekerja di Luar Negara walaupun negara ini masih sedikit di atas rata-rata di tempat ke-25.

Read Previous

Majalah LGBT + Indonesia menemui kehidupan kedua dalam talian

Read Next

Nora Ariffin menafikan khabar angin perkahwinan Annuar Musa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here