The Malaysia Post

DoJ AS memulangkan RM1.9b dalam dana yang dirampas 1MDB kepada Malaysia

DoJ AS memulangkan RM1.9b dalam dana yang dirampas 1MDB kepada Malaysia

© Image Credit — Reuters pic

Jabatan Kehakiman AS (DoJ) telah menyerahkan dana rampasan sebanyak RM1.9 bilion yang berkaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepada kerajaan Malaysia.

Dana tersebut disalurkan terus ke Akaun Amanah Pemulihan Aset Malaysia yang diuruskan oleh Jabatan Akauntan Negara, dan setakat ini, akaun Amanah telah menerima dana 1MDB yang disita dan dihantar balik sebanyak RM16.05 bilion.

Dalam satu kenyataan hari ini, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz menyatakan bahawa baki dalam akaun Amanah akan digunakan untuk membayar dan membayar hutang baki 1MDB dan bekas anak syarikatnya SRC International Sdn Bhd.

“Baki semasa cukup untuk memenuhi tanggungjawab hutang 1MDB untuk tahun 2021 dan 2022 sahaja. Baki ini tidak termasuk jumlah penyelesaian sebanyak RM2.83 bilion yang akan diterima dari Kumpulan Ambank dan RM336 juta dari Deloitte PLT1.

“Rundingan juga sedang dilakukan dengan KPMG. Setelah semua dana yang dipulihkan dalam Akaun Amanah telah digunakan, Kerajaan masih harus terus menanggung beban membayar kewajiban hutang 1MDB, yang disokong oleh Jaminan dan Surat Bantuan Kerajaan ketika hutang-hutang ini dibuat, ”katanya.

Baca Lagi | Apa gunanya MCO 3.0 sekiranya semua sektor ekonomi dibenarkan dibuka?

Setakat ini, kerajaan telah membayar hutang 1MDB sebanyak RM12.4 bilion dan hutang SRC sebanyak RM3.1 bilion dengan baki hutang masih ada, yang merangkumi pokok dan kupon / keuntungan / faedah bon, sukuk dan pinjaman berjangka, yang kini berjumlah RM39. 8 bilion untuk 1MDB dan RM2.57 bilion untuk SRC.

Tengku Zafrul juga mengucapkan terima kasih kepada DoJ AS dan rakan sejawatnya di Malaysia atas kerjasama mereka yang sungguh-sungguh untuk menyelesaikan masalah ini.

“Pemulihan ini tidak akan dapat dicapai tanpa kerjasama yang sangat baik antara Pemerintah Malaysia dan Pemerintah Amerika Syarikat (AS), terutama dengan DoJ.

“Bagi pihak Kerajaan Malaysia, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan AS dan mengharapkan kerjasama yang berterusan antara kami,” tambah Tengku Zafrul. Tengku Zafrul menambah bahawa usaha pemulihan kerajaan saat ini tertumpu pada pihak yang telah menyebabkan kerugian kepada 1MDB dan SRC semasa menjalankan tugas mereka, sama ada melalui penglibatan langsung atau tidak langsung dalam pelbagai operasi dan transaksi 1MDB dan SRC, serta mereka yang melakukan kesalahan menerima wang SRC yang menyamar sebagai aktiviti CSR.

Read Previous

Apa gunanya MCO 3.0 sekiranya semua sektor ekonomi dibenarkan dibuka?

Read Next

Anak perempuan Duterte, Sara menjadi tumpuan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here