The Malaysia Post

Apa gunanya MCO 3.0 sekiranya semua sektor ekonomi dibenarkan dibuka?

Setiausaha Jeneral Kesatuan Pekerja Bank Nasional J. Solomon mengatakan bahawa membiarkan semua sektor ekonomi beroperasi akan gagal melaksanakan tujuan penutupan seluruh negara untuk mengekang penyebaran kes Covid-19.

Dia mencadangkan bahawa akan lebih berkesan jika hanya sektor penting yang dibenarkan beroperasi, sama seperti pengenalan penutupan pertama tahun lalu, lapor The Malaysian Insight.

“Menyatakan perintah kawalan pergerakan nasional (MCO) adalah keputusan yang baik, tetapi membiarkan semua sektor ekonomi beroperasi seperti biasa tidak akan menyelesaikan masalah segera yang kita hadapi.

“Dengan kebanyakan kluster Covid-19 berasal dari tempat kerja dan kilang, yang membolehkan tempat-tempat ini beroperasi mengalahkan tujuan MCO,” katanya kepada portal berita.

Antara perkhidmatan penting yang dibenarkan semasa penutupan pertama adalah bekalan makanan, utiliti, penjagaan kesihatan, farmaseutikal, perkhidmatan penghantaran dan kurier, pengangkutan awam dan kawasan tertentu dalam industri pembuatan.

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Malaysia akan berada dalam keadaan terkurung mulai esok kerana kes-kes yang meningkat melebihi 3,000 dan 4,000 dalam beberapa minggu terakhir.

Walaupun ada janji sebelumnya bahawa tidak akan ada penutupan di seluruh negara, Muhyiddin mengatakan sekatan terhadap aktiviti perjalanan dan sosial antara sukan dan antarnegara, sukan dan pendidikan berkuat kuasa mulai semalam hingga 6 Jun, sementara sekatan lain akan bermula dari esok hingga 7 Jun.

Dia juga mengatakan bahawa majikan mesti menjalankan pengaturan kerja-dari-rumah dengan tidak lebih dari 30 peratus pekerja pengurusan yang dibenarkan di pejabat pada satu-satu masa, sementara kilang-kilang dibenarkan beroperasi seperti biasa.

Baca Lagi | Zahid menantikan ‘Perikatan 3.0’ pasca PRU15

Berdasarkan data yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan, lebih dari 500 kelompok tempat kerja telah dikesan sejauh ini dan mereka terus menyumbang sebahagian besar kluster Covid-19 harian baru.

Solomon mengatakan bahawa pemerintah mengulangi kesilapannya dan belum belajar.

Memetik Australia sebagai contoh, Solomon mengatakan negara itu akan melaksanakan penguncian total di sebuah bandar walaupun satu kes positif dikesan.

Dia mengatakan bahawa walaupun Malaysia tidak perlu mengikuti Australia, prosedur operasi standard yang lebih ketat dan ketat akan memastikan kes Covid-19 terkawal.

“Apa yang kita lihat pada awalnya, itu adalah MCO yang baik, yang ketat. Kami membuat kesilapan yang sama berulang kali. Jadi, saya rasa ini bukan langkah yang tepat dan saya harap perdana menteri akan memeriksanya. “Pemerintah tidak boleh berkompromi pada kesihatan dan keselamatan hanya untuk tujuan ekonomi. Jadi, saya rasa semua orang perlu bekerjasama, ”katanya.

Read Previous

Zahid menantikan ‘Perikatan 3.0’ pasca PRU15

Read Next

DoJ AS memulangkan RM1.9b dalam dana yang dirampas 1MDB kepada Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.