The Malaysia Post

Mahkamah Persekutuan Sahkan Kemenangan Abdul Hadi di Parlimen Marang

Pada hari Rabu, 15 November 2023, Mahkamah Persekutuan dengan sebulat suara mengesahkan Tan Sri Abdul Hadi Awang kekal sebagai ahli Parlimen Marang, menolak rayuan calon Barisan Nasional (BN), Jasmira Othman. Panel tiga anggota yang terlibat dalam keputusan ini terdiri daripada Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim, bersama Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Rhodzariah Bujang dan Datuk Zabariah Mohd Yusof.

Proses Pengesahan Kemenangan

Calon BN, Jasmira Othman, gagal membuktikan petisyennya di luar keraguan munasabah, terkait dengan dakwaan bahawa terdapat insentif pengundi yang telah berlaku. Panel Mahkamah Persekutuan juga menolak pemohon tersebut dalam usahanya untuk menggulingkan Abdul Hadi Awang.

Penghakiman oleh Abang Iskandar

Dalam penghakiman, Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Abang Iskandar, menyatakan bahawa petisyen tidak mampu membuktikan prinsip agensi terkait pelantikan beberapa Exco Negeri Terengganu oleh Abdul Hadi. Pelantikan ini didakwa untuk mengagihkan bantuan kewangan dari kerajaan negeri beberapa hari sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 di kawasan tersebut.

Baca lagi | Kesihatan Presiden Pas Tan Sri Abdul Hadi Awang Semakin Merosot

Argumentasi dan Penolakan

Calon BN diberikan peluang untuk membuktikan dakwaannya, namun, menurut Abang Iskandar, mereka gagal membuktikan kaitan antara calon politik dan prinsip agensi dalam promosi pilihan raya. Keputusan Mahkamah juga menolak untuk membincangkan isu-isu lain yang dibangkitkan, termasuk dakwaan rasuah semasa pilihan raya umum.

Penolakan Terdahulu dan Pengaruhnya

Sebelum ini, Mahkamah Pilihan Raya di Terengganu telah membatalkan keputusan pilihan raya untuk kerusi Parlimen Kemaman dan Kuala Terengganu. Dakwaan rasuah dalam pengagihan dana bantuan I-Belia dan I-Siswa kepada pengundi semasa kempen PRU15 menjadi faktor utama pembatalan tersebut.

Baca lagi | Muhyiddin, Abdul Hadi Awang Perlu Buktikan Tidak Terlibat Dalam Komplot Gulingkan Kerajaan Perpaduan – Lim Kit Siang

Kemenangan Abdul Hadi

Pada Pilihan Raya Umum ke-15, Abdul Hadi berhasil mengekalkan kerusinya di Marang dengan majoriti 41,729 undi, mengatasi tiga calon lain, iaitu Jasmira, Azhar Ab Shukur (Pakatan Harapan), dan Zarawi Sulong (Parti Pejuang Tanah Air).

Dengan keputusan Mahkamah Persekutuan ini, kemenangan Abdul Hadi di PRU15 Marang kini sah dan terus mengukuhkan kedudukannya sebagai wakil Parlimen bagi kawasan tersebut. Perkembangan ini memberikan gambaran kestabilan politik dalam konteks pilihan raya dan sistem perundangan Malaysia. Untuk maklumat terkini, sertai saluran WhatsApp kami dan ikuti kami di Instagram. Terima kasih atas sokongan anda.

Read Previous

10 Barang Penting Wajib Ada Dalam Kereta Anda

Read Next

Penyanyi Nasyid Suhaimi Saad Meninggal Dunia Akibat Jangkitan Paru-paru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.