The Malaysia Post

10 Barang Penting Wajib Ada Dalam Kereta Anda

Sama ada anda dalam perjalanan jauh atau hanya berulang-alik ke tempat kerja, masalah kereta yang tidak dijangka boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Untuk memastikan anda bersedia untuk apa sahaja, Berikut adalah panduan ringkas untuk barang-barang penting yang harus selalu ada di dalam kereta anda.

1. Butiran Breakdown Service

Sekiranya berlaku kerosakan, Jimatkan masa dan tekanan anda dengan menyimpan butiran Perkhidmatan kerosakan anda di dalam kereta anda. Mempunyai salinan cetak dan nombor yang disimpan di telefon anda untuk akses cepat. Kad keahlian atau aplikasi dari Pembekal seperti RAC atau AA boleh menjadikannya lebih mudah.

Petua: elakkan menyimpan dokumen penting seperti insurans di dalam kereta anda untuk mengelakkan kecurian identiti sekiranya berlaku kecurian.

2. Manual Kereta

Manual kereta anda adalah lombong emas maklumat. Daripada memahami lampu amaran kepada penyelenggaraan asas, ia adalah panduan anda. Luangkan masa beberapa minit untuk membiasakannya kerana ia mungkin menyelamatkan anda dari sakit kepala.

3. Segitiga reflektif dan jaket High-Visibility 

Tetap selamat dalam keadaan kecemasan dengan menggunakan segitiga reflektif untuk memberi amaran kepada pemandu lain. Jaket High-Visibility pula memastikan anda senang untuk dilihat, terutama jika anda berjalan di jalan raya. Ikuti garis panduan kod lebuh raya untuk penggunaan yang betul.

4. Tayar ganti dan bicu kereta

Tayar rata adalah masalah biasa. Pastikan kereta anda mempunyai tayar ganti, dan jika tidak, anda perlu membelinya. Jangan lupa bicu Kereta dan sepana untuk kit menukar tayar yang lengkap.

Baca lagi | TOP 10 Jenama Helmet Motosikal Terbaik pada 2023

5. Makanan dan air

Kekal bersedia dengan makanan ringan yang tidak mudah rosak seperti bar bijirin dan buah kering. Simpan sebotol air yang ditutup rapat untuk keperluan penghidratan ketika sedang melakukan penyelenggaraan kereta.

6. Jump Leads/Pek Bateri Mudah Alih

Elakkan masalah kehabisan dengan menyimpan pek bateri mudah alih di dalam kereta anda. Pek bateri mudah alih adalah alternatif yang berguna, memastikan anda tidak bergantung pada orang luar.

7. Pengecas Telefon Bimbit & Obor

Telefon yang dicas sangat penting untuk memanggil bantuan. Simpan pengecas mudah alih di dalam kereta anda. Melabur dalam obor angin untuk kecemasan juga sangat penting terutama ketika j ketahanan bateri telefon anda tidak dapat diramalkan.

8. Kit Pertolongan Cemas

Untuk kecederaan ringan semasa menunggu bantuan profesional, kit pertolongan cemas sangat diperlukan. Sertakan asas seperti pembalut, plaster, dan penghilang rasa sakit. Pertimbangkan kursus pertolongan cemas untuk kesediaan tambahan.

9. Pakaian Tambahan

Untuk mengharungi kecemasan, adalah sangat bijak untuk menyimpan pakaian tambahan di dalam kereta anda. Jaket, topi, tudung dan sarung tangan boleh menjadi penyelamat jika anda mendapati diri anda terperangkap dalam keadaan buruk.

10. Tong minyak

Kadang-kadang, kereta anda rosak bukan disebabkan masalah bateri atau tayar pancit, tetapi disebabkan oleh kereta anda kehabisan bahan api. Daripada membawa bahan bakar ganti (yang boleh berisiko), simpan bekas bahan bakar kosong untuk perjalanan yang lebih selamat ke stesen minyak terdekat.

Bersedia boleh mengubah bencana yang berpotensi menjadi situasi yang dapat dikendalikan. Kemas barang keperluan ini di dalam kereta anda, dan anda akan memandu dengan yakin, apabila mengetahui bahawa anda sudah bersedia untuk perkara yang tidak dijangka. Tetap selamat di jalan raya!

Read Previous

Doktor Didapati Bersalah Dalam Kes Kematian Isteri Bekas Bintang Hoki Negara

Read Next

Mahkamah Persekutuan Sahkan Kemenangan Abdul Hadi di Parlimen Marang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.