The Malaysia Post

Kontroversi Beruang Matahari Zoo Hangzhou: Haiwan Sebenar atau Manusia Berpakaian?

Pada Isnin (31 Julai), Zoo Hangzhou, sebuah zoo di China timur, telah menafikan dakwaan kontroversi mengenai beberapa beruang matahari mereka yang dikatakan mungkin merupakan manusia berpakaian. Gambar-gambar beruang tersebut yang berdiri seperti manusia telah tersebar dalam talian, mengundang kontroversi dan keraguan dari netizen

Beruang Matahari – Haiwan Unik dari Malaysia

Beruang matahari, sejenis beruang dari Malaysia, memang lebih kecil daripada beruang lain dan mempunyai penampilan yang unik. Mereka diklasifikasikan sebagai haiwan sebenar oleh Zoo Hangzhou, yang telah memuat naik penjelasan tegas di akaun media sosial mereka.

“Dalam pandangan sesetengah orang, saya berdiri seperti manusia,” kata satu pos dari sudut pandang beruang tersebut. “Nampaknya anda tidak memahami saya sepenuhnya.”

Baca lagi | Tren Perlindungan Matahari Di China: Fenomena Topi UV Dan Facekinis

Penjelasan dari Zoo Hangzhou 

Walaupun ada pekerja di zoo yang enggan berkomentar tentang kontroversi ini ketika dihubungi oleh wartawan, mereka memberitahu bahawa lawatan akan diatur pada hari Isnin untuk membolehkan pengunjung melihat beruang matahari ini secara langsung.

Sejumlah gambar beruang matahari yang berdiri tegak di kaki belakang mereka telah menjadi perhatian ramai di internet. Beberapa orang dalam talian mempertikaikan keaslian haiwan-haiwan ini, dengan laporan akhbar Hangzhou Daily menyatakan bahawa ada yang meragui apakah mereka adalah ‘manusia berpakaian’.

Ukuran dan Ciri-ciri Beruang Matahari

Bagaimanapun, Zoo Hangzhou telah memberikan penjelasan mengenai ukuran dan ciri-ciri beruang matahari. Mereka dinyatakan berukuran sebesar anjing besar, berdiri setinggi 1.3m pada kaki belakangnya, jauh lebih kecil daripada grizzly atau spesies beruang lain yang boleh mencapai 2.8m.

Zoo-zoo di China sebelum ini juga pernah menghadapi tuduhan mencuba menyamar haiwan-haiwan lain. Misalnya, ada yang dicelup untuk kelihatan seperti serigala atau kucing Afrika, dan ada yang mengecat kuda keledar agar kelihatan seperti zebra.

Baca lagi | China Keluarkan Amaran Merah Tertinggi Cuaca Ekstrem

Kenyataan Zoo Hangzhou dan Keyakinan Penonton

Dengan penjelasan yang diberikan oleh Zoo Hangzhou, penonton di seluruh dunia kini dapat yakin bahawa beruang matahari ini adalah haiwan sebenar dan bukan manusia berpakaian seperti yang sebelumnya dispekulasi. Pernyataan tegas dari pihak zoo telah mengesahkan fakta ini, dan pengunjung yang ingin melihat secara langsung beruang matahari ini dapat mengatur lawatan ke zoo tersebut.

Read Previous

Baddrol Bakhtiar, Calon PN DUN Gurun Tak Mahu Beri Janji Kosong Pada Rakyat Kedah

Read Next

3 Risiko Diet Vegan Mentah kepada Kesihatan Anda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.