The Malaysia Post

Tren Perlindungan Matahari Di China: Fenomena Topi UV Dan Facekinis

Suhu rekod 40˚C di beberapa bandar di China telah mencetuskan minat untuk melindungi kulit daripada matahari dan mengekalkan badan yang sejuk. Wanita kini menggunakan aksesori seperti topi pelindung ultraviolet (UV) dan “facekinis” yang menutupi sebahagian besar muka, kecuali mata, sebagai langkah perlindungan menyeluruh.

Fenomena ini telah mendorong pertumbuhan jenama tempatan seperti Bananain, Beneunder, dan OhSunny yang memfokuskan kepada produk perlindungan matahari. Jenama utama seperti Anta, Uniqlo, Lululemon dan Decathalon juga telah mengembangkan rangkaian mereka di China dengan menambah topi dan jaket tahan UV.

Pertumbuhan Pasaran Perlindungan Matahari di China

Menurut China Insights Consultancy Company, pasaran pakaian pelindung matahari di China dijangka mengalami pertumbuhan tahunan terkompaun (CAGR) sebanyak 9.4% dari 2021 hingga 2026. Dalam jangka masa ini, saiz pasaran di China dijangka mencecah 95.8 bilion yuan ( RM63.65 bilion) pada 2019.

Kebimbangan Kulit dan Permintaan Pasaran

Kebimbangan tentang selaran matahari dan keinginan untuk mengekalkan kulit yang cerah adalah faktor pendorong di sebalik peningkatan permintaan untuk produk perlindungan matahari di China.

Pengguna wanita di Asia Timur, termasuk China dan Korea Selatan, sangat menghargai kulit yang cerah.

Jualan pakaian pelindung matahari “generasi baharu” meningkat 180% semasa festival beli-belah “618” di platform pembelian Tmall Alibaba Group. Pengguna juga membeli dua hingga tiga kali lebih pakaian pelindung matahari berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Baca lagi | China Beri Amaran ‘Pelbagai Bencana Alam’ Julai Ini

Kreativiti dalam Pilihan Pakaian Pelindung Matahari

Selain topi dan jaket, “teman pelindung matahari” juga merupakan trend popular di China. Tompok mempunyai bahagian bawah putih dan bahagian atas merah jambu, memberikan ilusi kepada pemakai memakai solek dari jauh.

Ini memudahkan pengguna mengekalkan penampilan yang diinginkan tanpa perlu menggunakan alat solek.

Pengguna seperti Li Hongmei, seorang penduduk Beijing, menyukai tampalan itu dan juga memakai jaket matahari ketika keluar dan keluar.

Baca lagi | Satu Kes Monkeypox Dilaporkan di China

Kesimpulan

Fenomena penggunaan aksesori pelindung matahari seperti topi pelindung UV dan “facekinis” telah menjadi trend yang berkembang pesat di China. Pasaran pakaian pelindung matahari di negara ini dijangka berkembang pesat pada tahun-tahun akan datang.

Kebimbangan tentang selaran matahari dan keinginan untuk mengekalkan kulit yang cerah adalah faktor utama yang mendorong permintaan. Jenama tempatan dan antarabangsa juga cuba memenuhi permintaan dengan mengeluarkan produk perlindungan matahari yang inovatif.

Dalam menghadapi suhu tinggi dan cahaya matahari yang terik, orang Cina menjaga kulit mereka dengan kreativiti dan pelbagai pilihan pakaian pelindung matahari yang terdapat di pasaran.

Read Previous

Perdana Menteri Anwar Ibrahim Jumpa Elon Musk Hari Ini

Read Next

Cat Farish Dedah Tidak Berhutang RM10,000 Dengan Bekas Isteri Suriani

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.