The Malaysia Post

Khairy Jamaluddin Pertikai Pembaharuan yang Dijanjikan Anwar Ibrahim Mengenai Peruntukan Dana Ahli Parlimen

Khairy Jamaluddin, bekas Ketua Pemuda Umno, menimbulkan persoalan serius berhubung pembaharuan institusi yang dijanjikan oleh perdana menteri. Ini berikutan pengakuan seorang ahli parlimen pembangkang yang mendakwa menerima peruntukan untuk kawasannya selepas menyokong kerajaan. Dalam konteks ini, KJ menegaskan bahawa reformasi institusi seharusnya merangkumi semua ahli parlimen tanpa mengira gabungan politik mereka.

Anwar Ibrahim dan Dakwaan Peruntukan

Khairy Jamaluddin menyoroti pernahnya Anwar Ibrahim berdakwah mengenai peruntukan yang sama rata bagi wakil rakyat semasa menjadi ketua pembangkang di Parlimen. Baginya, memberikan peruntukan sebagai pertukaran sokongan bukanlah bentuk reformasi institusi yang sebenar.

Baca lagi | Khairy Mengaku Bertanggungjawab Terhadap Kos Pembaziran Vaksin Covid-19

Persoalan Mengenai Reformasi Institusi

Menurut KJ, reformasi institusi sepatutnya bermakna setiap ahli parlimen layak menerima peruntukan yang sama, tanpa mengira sama ada mereka dari parti pembangkang atau kerajaan. Penekanannya pada persamaan peruntukan ini menjadi inti perbahasan mengenai kesaksamaan di dalam arena politik.

Pengakuan Ahli Parlimen Labuan

Pertikaian ini muncul selepas Ahli Parlimen Labuan, Suhaili Abdul Rahman, mengakui menerima peruntukan untuk kawasannya selepas menyatakan sokongan kepada Anwar Ibrahim. Pengakuan ini menambah kontroversi dalam isu pembaharuan institusi, mempertanyakan integriti dan tujuan sebenar di sebalik pemberian peruntukan.

baca lagi | “Fahami Keperluan Rakyat, Bukan Nyatakan Masalah” – Khairy Jamaluddin

Perkembangan Terkini dan Tanggapan KJ

Dalam episod terbaru podcast “Keluar Sekejap,” KJ turut mengulas dakwaan Ahli Parlimen Labuan. Beliau menjelaskan bahawa pembaharuan seharusnya membawa kepada persamaan peruntukan bagi semua ahli Parlimen, mengingatkan tentang tuntutan Anwar pada masa lalu.

Keputusan Syed Saddiq dan Tanggapan Positif

Sebagai isu berasingan, KJ memberikan pujian kepada Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang memilih meletakkan jawatan sebagai presiden Muda sementara waktu selepas disabitkan dengan tuduhan rasuah. Menurutnya, tindakan ini menunjukkan prinsip dan tanggungjawab, memastikan agar institusi Muda tidak terjejas oleh kes mahkamah Syed Saddiq.

Baca lagi | Malaysia dalam Era Hegemoni Politik DAP – Khairy Jamaluddin

Kesedihan terhadap Syed Saddiq

KJ bersama bekas ketua penerangan Umno, Shahril Hamdan, menyatakan kesedihan terhadap Syed Saddiq. Mereka mengakui bahawa situasi ini menyebabkan simpati terhadap Syed Saddiq sebagai seorang ahli politik. Kes ini juga dianggap sebagai satu pengajaran yang menyentuh semua ahli politik.

Dengan adanya pertikaian ini, persoalan mengenai integriti dan pelaksanaan reformasi institusi diangkat oleh KJ. Isu ini menambah kompleksiti dalam landskap politik Malaysia, dan tindakan selanjutnya bagi menangani persoalan ini masih menunggu jawapan dari pemimpin politik utama.

Read Previous

3 Tips Berbelanja Secara Hemat untuk Deepavali

Read Next

Majlis Ulama Indonesia (MUI) Mengeluarkan Fatwa untuk Boikot Firma Israel sebagai Tindakan Solidariti kepada Palestin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.