The Malaysia Post

Kerajaan Baik Pulih 53 Klinik Kesihatan Daif Di Terengganu

Kementerian Kesihatan (KKM) baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka telah mengalokasikan sejumlah RM8.9 juta untuk melaksanakan projek pembaikan dan peningkatan 53 klinik kesihatan yang diklasifikasikan sebagai daif di seluruh Terengganu. Projek ini bertujuan untuk meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan kesihatan di negeri tersebut dan dijadualkan akan dilaksanakan secara berperingkat mulai tahun ini.

Komitmen Kerajaan untuk Meningkatkan Infrastruktur Kesihatan: Sumbangan dari Kerajaan Perpaduan

Selain sumbangan dari KKM, Kerajaan Perpaduan juga telah mengalokasikan sejumlah RM72.5 juta di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) untuk membangun fasiliti kesihatan baru di seluruh Terengganu tahun ini. Ini menunjukkan komitmen kerajaan untuk memperbaiki dan meningkatkan infrastruktur kesihatan di negeri ini.

Baca lagi | Kementerian Kesihatan Singapura: Peningkatan kes harian Covid-19 didorong oleh varian Omicron BA.2.75

Pernyataan Dr Zaliha Mustafa

Dr Zaliha Mustafa, Menteri Kesihatan dan Ahli Majlis Pimpinan PKR Pusat, menyatakan pentingnya inisiatif ini dalam merapatkan jurang dalam sistem penyampaian perkhidmatan kesihatan di Terengganu. Beliau menyampaikan pendapat ini semasa merasmikan Bilik Gerakan Utama (BGU) Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan jentera pilihan raya peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam di Kampung Losong Feri, Kuala Terengganu. Acara tersebut turut dihadiri oleh beberapa pemimpin politik tempatan termasuk Datuk Mohd Sabri Alwi dari UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad dari Parti Amanah Negara (AMANAH) negeri, dan Rozalina Mokhtar, Ketua Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Kuala Terengganu.

Komitmen Kerajaan Tanpa Mengira Latar Belakang Politik

Dalam kenyataannya, Dr Zaliha juga menyebutkan bahawa walaupun Terengganu diperintah oleh pemimpin pembangkang, kerajaan perpaduan tetap memberikan keutamaan kepada isu kesihatan rakyat. Ini menunjukkan komitmen kerajaan untuk memenuhi keperluan rakyat di bidang kesihatan tanpa mengira latar belakang politik.

Baca lagi | Kementerian Kesihatan menggugurkan keperluan topeng pada pesawat

Perkembangan Hospital Dungun

Dr Zaliha turut memberikan maklumat mengenai Hospital Dungun. Beliau menjelaskan bahawa hospital tersebut, yang diklasifikasikan sebagai projek sakit, dijangka akan disiapkan pada akhir Disember tahun depan. Ini akan memberikan akses kepada perkhidmatan kesihatan yang lebih baik kepada penduduk Dungun dan kawasan sekitarnya.

Kesimpulan

Dengan pengumuman ini, diharapkan bahawa projek pembaikan dan peningkatan klinik kesihatan di Terengganu akan membantu meningkatkan taraf perkhidmatan kesihatan dan memberikan manfaat kepada penduduk setempat.

Read Previous

Benjamin Mendy Dibebaskan Daripada Tuduhan Rogol

Read Next

8 Kesan Negatif Perlombongan Arang Batu Terhadap Alam Sekitar Dan Kesihatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.