The Malaysia Post

Kementerian Kesihatan Singapura: Peningkatan kes harian Covid-19 didorong oleh varian Omicron BA.2.75

Kes Covid Harian

Terdapat peningkatan 35 peratus hingga 40 peratus minggu ke minggu dalam kes harian Covid-19, dan ini bermakna 900 hingga 1,000 lebih jangkitan setiap hari, kata Kementerian Kesihatan (KKM) dalam satu kenyataan semalam (September). 30).

Tetapi tidak ada petunjuk bahawa peningkatan kes telah membawa kepada penyakit yang lebih teruk, dan “tiada kesan yang ketara terhadap sistem penjagaan kesihatan kita” disebabkan oleh jumlah jangkitan harian yang lebih tinggi, tambah kementerian itu.

Bagaimanapun, terdapat dua “perubahan asas” dalam situasi Covid-19, kata KKM.

Kadar jangkitan semula telah meningkat daripada kira-kira 6 peratus daripada semua kes yang dilaporkan dari awal bulan ini kepada kira-kira 10 peratus minggu ini.

“Walaupun begitu, jangkitan semula hanya menyumbang sebahagian kecil daripada peningkatan kes dan bukan pemacu utama kepada bilangan kes yang lebih tinggi,” tambah KKM.

Kedua, terdapat peningkatan dalam jangkitan oleh varian Omicron BA.2.75, yang menyumbang kira-kira satu perempat daripada semua jangkitan harian.

“Varian BA.2.75 telah wujud sejak sekian lama, dan telah dikesan di banyak negara termasuk Australia, China, Eropah, India, Malaysia dan Amerika Syarikat,” kata MoH.

“Ia kini beredar dengan lebih meluas dalam populasi kita, disebabkan oleh percampuran sosial dan perhimpunan, dan melonggarkan peraturan topeng… Ini kemungkinan besar sebab utama peningkatan kes.”

Peningkatan Keparahan Penyakit

KKM menambah bahawa tiada bukti peningkatan keterukan penyakit yang dikaitkan dengan BA.2.75.

“Kami menjangkakan untuk melihat jumlah kes yang lebih tinggi dalam beberapa minggu akan datang, dan akan terus memantau keadaan dengan teliti,” kata kementerian itu.

KKM menggesa mereka yang belum menerima suntikan penggalak mereka untuk berbuat demikian, sambil menambah bahawa individu akan memerlukan tiga suntikan vaksin asid ribonukleik messenger atau empat suntikan Sinovac-CoronaVac untuk “dilindungi secukupnya daripada varian semasa Covid-19”.

“Orang ramai juga digalakkan untuk terus melaksanakan tanggungjawab peribadi dan sosial serta berhati-hati, seperti memakai topeng apabila berada di tempat sesak, atau ketika melawat atau berinteraksi dengan orang yang terdedah,” kata KKM.

“Individu yang kurang sihat perlu terus duduk di rumah dan elakkan keluar. Jika mereka berasa tidak sihat ketika keluar atau di tempat kerja, mereka harus segera pulang ke rumah untuk berehat atau berjumpa doktor.”

Baca lagi | Pelawak Trevor Noah akan meninggalkan ‘The Daily Show’ selepas tujuh tahun (VIDEO)

Baca lagi | Bos pasukan Horner menafikan Red Bull melanggar had bajet F1 2021

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pelawak Trevor Noah akan meninggalkan ‘The Daily Show’ selepas tujuh tahun (VIDEO)

Read Next

Rusia memveto resolusi PBB mengenai penggabungan yang diisytiharkan, China berkecuali

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.