The Malaysia Post

Rusia memveto resolusi PBB mengenai penggabungan yang diisytiharkan, China berkecuali

Rusia memveto pengilhakan Ukraine

Rusia semalam memveto resolusi Majlis Keselamatan PBB yang diperkenalkan oleh Amerika Syarikat dan Albania yang mengutuk pengisytiharan penggabungan beberapa bahagian Ukraine oleh Moscow, dengan rakan strategik Rusia China berkecuali daripada mengundi.

Terdahulu, Presiden Rusia Vladimir Putin mengisytiharkan pemerintahan Rusia ke atas empat wilayah yang membentuk 15 peratus wilayah Ukraine – pengilhakan terbesar di Eropah sejak Perang Dunia Kedua. Tindakan itu telah ditolak dengan tegas oleh negara-negara Barat dan juga banyak sekutu rapat Rusia.

Duta Besar AS ke PBB Linda Thomas-Greenfield memperkenalkan resolusi yang menyeru negara anggota untuk tidak mengiktiraf mana-mana status Ukraine yang diubah dan mewajibkan Rusia mengundurkan tenteranya.

Dia berhujah dalam dewan majlis bahawa percubaan pengilhakan wilayah negara berdaulat bertentangan dengan prinsip penubuhan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan berkata Putin meraikan “pelanggaran jelas undang-undang antarabangsa ini” dengan konsert yang diadakan selepas dia mengisytiharkan pengilhakan itu pada hari Jumaat.

Sepuluh negara mengundi menyokong, manakala China, Gabon, India dan Brazil berkecuali.

“Tiada satu negara pun mengundi dengan Rusia. Tidak satu pun,” kata Thomas-Greenfield kepada pemberita selepas mesyuarat itu, sambil menambah bahawa tindakan berkecuali itu “jelas bukan pertahanan Rusia.”

Washington akan beralih kepada Perhimpunan Agung PBB yang dianggotai 193 orang untuk mengutuk tindakan Rusia, katanya.

“Dalam Perhimpunan Agung, negara-negara di dunia akan berkata dengan lantang dan jelas: Adalah menyalahi undang-undang, dan tidak boleh diterima, untuk cuba melukis semula sempadan negara lain melalui kekerasan,” kata Thomas-Greenfield.

Lampiran ‘satu fantasi’

Rusia telah cuba mengetepikan pengasingan antarabangsanya selepas hampir tiga perempat daripada Perhimpunan Agung mengundi untuk menegur Moscow dan menuntut ia mengundurkan tenteranya dalam tempoh seminggu selepas pencerobohan 24 Februari ke atas negara jiran Ukraine.

Duta Rusia ke PBB Vassily Nebenzia, yang mengangkat tangannya untuk memberikan satu-satunya undian menentang resolusi itu, berhujah wilayah, di mana Moscow telah merampas wilayah dengan kekerasan dan di mana pertempuran masih berlaku, memilih untuk menjadi sebahagian daripada Rusia. Kyiv dan pemimpin Barat mengecam referendum sebagai satu penipuan.

“Tidak akan ada berpatah balik kerana draf resolusi hari ini akan cuba dikenakan,” kata Nebenzia.

Duta Besar Ukraine ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Sergiy Kyslytsya berkata satu tangan yang menentang resolusi itu “sekali lagi memberi keterangan tentang pengasingan Rusia dan percubaan terdesaknya untuk menafikan realiti dalam komitmen bersama kami, bermula dari piagam PBB.”

Duta Britain, Barbara Woodward, berkata Rusia telah “menyalahgunakan kuasa vetonya untuk mempertahankan tindakan haramnya” tetapi berkata pengilhakan itu “tiada kesan undang-undang.”

“Ia adalah fantasi,” tambahnya.

Beijing tidak selesa

China berkecuali daripada resolusi itu, tetapi menimbulkan kebimbangan mengenai “krisis yang berpanjangan dan meluas” di Ukraine.

China telah tegas di atas pagar berhubung konflik itu, mengkritik sekatan Barat terhadap Rusia tetapi berhenti daripada menyokong atau membantu dalam kempen ketenteraan, walaupun kedua-dua negara mengisytiharkan perkongsian strategik “tiada had” pada Februari. Dalam pengakuan mengejut, Presiden Rusia Vladimir Putin bulan ini berkata pemimpin China Xi Jinping mempunyai kebimbangan mengenai Ukraine.

Duta Besar Beijing untuk PBB Zhang Jun berhujah bahawa walaupun “kedaulatan dan integriti wilayah semua negara harus dijaga,” “kebimbangan keselamatan yang sah” negara juga harus diambil serius.

Seorang pegawai AS, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata ketidakhadiran China menunjukkan bahawa “getaran pedang” Rusia dan langkah yang mengancam integriti wilayah negara meletakkan China dalam “kedudukan yang tidak selesa.”

“Kami tidak mempunyai China yang mendaftar untuk agenda yang lebih agresif ini yang cuba dijual oleh Rusia,” kata pegawai itu.

Baca lagi | Kementerian Kesihatan Singapura: Peningkatan kes harian Covid-19 didorong oleh varian Omicron BA.2.75

Baca lagi | Pelawak Trevor Noah akan meninggalkan ‘The Daily Show’ selepas tujuh tahun (VIDEO)

Read Previous

Kementerian Kesihatan Singapura: Peningkatan kes harian Covid-19 didorong oleh varian Omicron BA.2.75

Read Next

Apa sebenarnya yang berlaku dalam penipuan penculikan Malaysia baru-baru ini?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.