The Malaysia Post

Laporan Bombshell PBB Xinjiang menyenaraikan litani pencabulan hak

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengeluarkan laporan hebat mengenai pencabulan hak asasi manusia yang serius di wilayah Xinjiang China lewat Rabu, mengatakan dakwaan penyeksaan adalah boleh dipercayai dan memetik kemungkinan jenayah terhadap kemanusiaan.

Laporan itu, yang dibuat selama kira-kira setahun, dikeluarkan di Geneva pada 11:47 malam (2147 GMT) pada hari Rabu — hanya 13 minit sebelum penggal empat tahun Michelle Bachelet sebagai Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia tamat.

Bekas presiden Chile itu bertekad untuk memastikan laporan itu dilihat cerah — walaupun tekanan hebat daripada Beijing yang berang.

“Saya berkata bahawa saya akan menerbitkannya sebelum mandat saya tamat dan saya telah melakukannya,” kata Bachelet dalam e-mel yang dihantar kepada AFP.

“Isunya serius – dan saya membangkitkannya dengan pihak berkuasa peringkat tinggi nasional dan serantau di negara ini.”

China telah dituduh selama bertahun-tahun menahan lebih satu juta Uyghur dan minoriti Islam lain di wilayah Xinjiang di barat jauh.

Pejuang telah menuduh China melakukan pelbagai penyalahgunaan, manakala Beijing menolak sekeras-kerasnya dakwaan itu, menegaskan ia menjalankan pusat latihan vokasional di Xinjiang yang direka untuk menentang ekstremisme.

Bachelet akhirnya memutuskan bahawa penilaian penuh diperlukan tentang keadaan di dalam Wilayah Autonomi Uyghur Xinjiang (Xuar).

Tuduhan penyeksaan ‘boleh dipercayai’

“Pelanggaran hak asasi manusia yang serius telah dilakukan di Xuar dalam konteks penerapan strategi memerangi keganasan dan melawan ‘ekstremisme’ kerajaan,” kata laporan itu.

Penilaian itu menimbulkan kebimbangan mengenai layanan orang yang diadakan di China yang dipanggil “Pusat Pendidikan dan Latihan Vokasional”.

“Tuduhan mengenai corak penyeksaan atau layanan buruk, termasuk rawatan perubatan paksa dan keadaan buruk penahanan, adalah boleh dipercayai, begitu juga dakwaan insiden individu keganasan seksual dan jantina,” kata laporan itu.

“Tahap penahanan sewenang-wenang dan diskriminasi anggota Uyghur dan kumpulan lain yang kebanyakannya beragama Islam, menurut undang-undang dan dasar, dalam konteks sekatan dan perampasan secara umumnya hak asasi yang dinikmati secara individu dan kolektif, mungkin merupakan jenayah antarabangsa, khususnya jenayah terhadap kemanusiaan. ,” tambahnya.

Laporan itu menggesa Beijing, PBB dan seluruh dunia menumpukan pandangannya kepada situasi yang diterangkan di Xinjiang.

“Situasi hak asasi manusia di Xuar juga memerlukan perhatian segera oleh kerajaan, badan antara kerajaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan sistem hak asasi manusia, serta masyarakat antarabangsa secara lebih meluas,” katanya.

Laporan setebal 49 halaman itu tidak merujuk kepada pembunuhan beramai-ramai: Salah satu dakwaan utama yang dibuat oleh pengkritik China, termasuk Amerika Syarikat dan penggubal undang-undang di negara Barat yang lain.

‘Tegas menentang’

Bercakap pada hari Rabu selepas pejabat Bachelet mengumumkan ia akan mengeluarkan laporan itu, Zhang Jun, duta China ke PBB di New York, berkata Beijing telah memberitahunya bahawa ia “tegas menentang” penilaian hak.

“Isu yang dipanggil Xinjiang adalah pembohongan yang direka sepenuhnya daripada motivasi politik dan tujuannya pasti untuk menjejaskan kestabilan China dan menghalang pembangunan China,” kata Zhang kepada pemberita.

Beliau berkata Bachelet sepatutnya kekal “bebas” dan tidak menyerah kepada “tekanan politik” dari negara Barat.

Bachelet dan pejabatnya telah berulang kali menjelaskan bahawa satu sebab laporan itu ditangguhkan adalah kerana ia telah dihantar ke Beijing terlebih dahulu untuk mendapatkan ulasan, seperti biasa dengan laporan sedemikian.

Zhang bagaimanapun menegaskan bahawa China tidak melihat laporan itu, dan “menentang sepenuhnya” terhadapnya.

“Ia hanya menjejaskan kerjasama antara PBB dan negara anggota. Ia sama sekali campur tangan dalam hal ehwal dalaman China,” katanya.

Bachelet menegaskan bahawa dialog dengan Beijing tidak bermakna “memaafkan, mengabaikan atau menutup mata”.

Tetapi dia menambah: “Pempolitikan isu hak asasi manusia yang serius ini oleh beberapa negeri tidak membantu. Mereka membuat tugas lebih sukar, mereka membuat pertunangan lebih sukar dan mereka menjadikan pembinaan kepercayaan dan keupayaan untuk benar-benar memberi impak di lapangan lebih sukar.”

Read Previous

Haaland yang memecah rekod mencecah treble City, Arsenal kekal sempurna

Read Next

Pengulas sukan membuat laporan polis berikutan ancaman di media sosial selepas kritikan terhadap Zii Jia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.