The Malaysia Post

Kementerian Tenaga Kerja Singapura: Pas kerja lima tahun baharu untuk golongan berpendapatan tinggi, masa lebih singkat untuk mengupah warga asing antara langkah menarik bakat

Dalam usaha menarik bakat asing ke Singapura, Kementerian Tenaga Manusia (MOM) mengumumkan semalam beberapa perubahan kepada skim Pas Pekerjaan, termasuk pas lima tahun baharu yang disasarkan kepada warga asing yang memperoleh pendapatan sekurang-kurangnya S$30,000 (RM 96,468) sebulan.

Kementerian juga sedang mengurangkan separuh masa yang diperlukan untuk majikan mencari penduduk Singapura untuk mengisi jawatan sebelum mereka boleh mengupah warga asing, serta memperkenalkan penanda aras gaji baharu untuk mengecualikan perniagaan yang ingin mengambil warga asing berpendapatan tinggi daripada keperluan pengiklanan pekerjaan tersebut, antara yang lain.

Bercakap pada sidang media di Pusat Akhbar Nasional semalam, Menteri Tenaga Manusia Tan See Leng berkata bahawa langkah itu bertujuan untuk memastikan pelabur bahawa Singapura kekal terbuka kepada bakat global apabila ia muncul daripada pandemik Covid-19.

“Kami tidak boleh meninggalkan sebarang ruang untuk pelabur meragui atau mempunyai soalan sama ada Singapura kekal terbuka.” Dr Tan, yang juga Menteri Perdagangan dan Industri Kedua, menambah: “Sebagai sebuah negara yang mempunyai sedikit atau tiada sumber asli, bakat adalah satu-satunya sumber kami dan pemerolehan bakat adalah strategi yang menyinggung perasaan kami.”

Dalam era di mana kedua-dua perniagaan dan bakat mencari tempat yang selamat dan stabil untuk melabur, tinggal dan bekerja, kini tiba masanya untuk “mengukuhkan kedudukan Singapura sebagai hab global untuk bakat”, katanya.

Langkah baharu itu dibuat selepas Perdana Menteri Lee Hsien Loong berkata pada Perhimpunan Hari Kebangsaan pada 21 Ogos bahawa negara perlu melakukan lebih banyak lagi untuk menarik dan mengekalkan bakat terbaik di tengah-tengah persaingan global.

Beliau juga mendedahkan bahawa Kerajaan akan memperkenalkan inisiatif baharu yang bertujuan untuk menjadikan “bakat terbaik di mana-mana duduk, memberi perhatian, dan berfikir secara serius untuk datang ke sini”.

‘Pas tandatangan’ untuk bakat luar negara terkemuka

Mulai tahun depan dan seterusnya, MOM akan memperkenalkan pas kerja baharu — dipanggil Pas Rangkaian dan Kepakaran Luar Negara (Satu) — untuk menarik bakat asing terkemuka dengan rangkaian berharga serta kemahiran dan kepakaran mendalam dari semua sektor.

Sambil menyifatkannya sebagai “pas tandatangan”, Dr Tan berkata bahawa Pas Satu mempunyai tempoh yang lebih lama iaitu lima tahun, jika dibandingkan dengan Pas Penggajian biasa, yang mempunyai tempoh sah laku dua hingga tiga tahun.

Ia juga memberikan pemegang fleksibiliti untuk memainkan pelbagai peranan dalam ekonomi Singapura, tambahnya.

Ini bermakna pemohon yang berjaya bagi pas kerja baharu akan dibenarkan untuk memulakan, beroperasi dan bekerja untuk beberapa syarikat di Singapura pada masa yang sama.

Untuk melayakkan diri, pemohon perlu memperoleh gaji bulanan tetap sekurang-kurangnya S$30,000, setanding dengan jumlah yang diperoleh lima peratus teratas pemegang Pas Pekerjaan, kata MOM dalam kenyataan akhbar pada Isnin.

Calon yang tidak mempunyai sejarah pekerjaan baru-baru ini di Singapura perlu menunjukkan bahawa mereka telah bekerja atau akan bekerja untuk sebuah syarikat yang ditubuhkan dengan sekurang-kurangnya had pasaran sebanyak AS$500 juta (S$700 juta) atau hasil tahunan sebanyak AS$200 juta.

Tidak seperti pemegang Pas Pekerjaan biasa, pemegang Satu Pas juga tidak akan tertakluk kepada keperluan pengiklanan pekerjaan di bawah Rangka Kerja Pertimbangan Adil. Ini bermakna majikan tidak perlu mengiklankan pekerja Singapura untuk mengisi peranan yang sama selama dua minggu sebelum meneruskan pengambilan pekerja asing.

Mereka juga tidak akan tertakluk kepada rangka kerja akan datang yang mengupah calon Pas Pekerjaan pada sistem berasaskan mata yang dipanggil Rangka Kerja Penilaian Pelengkap, juga dikenali sebagai Kompas.

Satu Pas akan digunakan juga kepada mereka yang mempunyai pencapaian cemerlang dalam bidang lain, seperti seni dan budaya, sukan dan akademik, walaupun mereka tidak memenuhi kriteria gaji.

Pemegang Satu Pas boleh membawa masuk tanggungan, seperti pasangan dan anak mereka. Pasangan mereka akan dibenarkan bekerja dengan memohon Surat Keizinan kementerian.

Dr Tan berkata bahawa kementeriannya akan “melibatkan rapat” pemegang One Pas semasa mereka berada di Singapura.

“Fleksibiliti yang ditawarkan oleh pas ini bertujuan untuk membolehkan pemegang pas menyumbang secara bermakna kepada Singapura. Ia tidak bermaksud untuk disalahgunakan sebagai dokumen lawatan atau perjalanan.”

Lebih mudah untuk mengupah warga asing

Kerajaan akan mengurangkan separuh tempoh pengiklanan pekerjaan di bawah Rangka Kerja Pertimbangan Adil daripada empat kepada dua minggu, memandangkan pasaran buruh telah “pulih dengan kukuh” sejak tempoh kali terakhir dinaikkan dua tahun lalu, MOM mengumumkan pada hari Isnin.

Ini akan berkuat kuasa mulai 1 September tahun ini.

Pada Oktober 2020, kementerian menggandakan tempoh untuk firma mengiklankan pekerjaan di portal MyCareersFuture.sg sebelum mereka boleh memohon Pas Pekerjaan atau S Pas baharu untuk calon asing, meningkatkannya daripada dua kepada empat minggu.

Dr Tan berkata pada masa itu, MOM mahu memberi lebih banyak masa kepada pencari kerja pemastautin untuk bertindak balas terhadap pembukaan pekerjaan apabila pasaran pekerjaan menjadi lemah semasa pandemik Covid-19.

“Dengan pemulihan ekonomi yang kukuh, pasaran buruh telah mengetatkan dengan ketara. Terdapat lebih banyak pekerjaan daripada terdapat pencari kerja. Oleh itu, adalah tepat pada masanya untuk memulihkan tempoh asal 14 hari untuk keperluan pengiklanan kerja Rangka Kerja Pertimbangan Adil,” tambahnya.

Menjawab soalan media pada sidang media itu, Dr Tan berkata langkah itu sebagai tindak balas kepada syarikat yang memberikan maklum balas bahawa mereka menghadapi kesukaran menawarkan pekerjaan kepada bakal calon apabila mereka terpaksa memastikan iklan dibuka selama empat minggu.

Ini mewujudkan “sekatan” bagi syarikat yang cuba mengisi kekosongan, kata Dr Tan. Justeru keputusan untuk mengurangkan tempoh iklan jawatan kepada dua minggu, katanya.

Kementerian juga akan mengurangkan masa pemprosesan untuk permohonan Pas Pekerjaan berkuat kuasa serta-merta berikutan “peningkatan teknologi” kepada sistem pas kerjanya.

Pada masa ini, kira-kira 85 peratus permohonan Pas Pekerjaan dalam talian mengambil masa tiga minggu untuk diproses. Ini akan dikurangkan kepada 10 hari.

“Ini bermakna dalam tempoh 10 hari bekerja selepas mengemukakan permohonan, majikan boleh mengharapkan untuk mendengar ‘ya’, ‘tidak’, atau kemas kini status daripada MOM menjelaskan bahawa kami memerlukan sedikit masa lagi,” kata Dr Tan.

Penanda aras gaji bagi pemegang pas pekerjaan

Mulai 1 Sept tahun depan, pemohon Pas Pekerjaan yang mendapat gaji yang meletakkan mereka antara 10 peratus teratas pemegang pas tersebut akan dikecualikan daripada keperluan pengiklanan pekerjaan untuk Rangka Kerja Pertimbangan Adil, serta rangka kerja Kompas yang akan datang.

Buat masa ini, warga asing yang memperoleh lebih daripada gaji bulanan sebanyak S$20,000 diberikan pengecualian daripada keperluan ini. Bar pengecualian akan dinaikkan kepada mereka yang memperoleh sekurang-kurangnya S$22,500 sebulan, kerana ini mewakili pemegang Pas Pekerjaan teratas pada masa ini.

MOM akan menyemak ambang ini setiap tahun berbanding penanda aras, dengan mengambil kira keadaan ekonomi semasa.

Pemohon Pas Pekerjaan tersebut juga layak mendapat Pas Pekerjaan Peribadi, iaitu pas tiga tahun untuk profesional asing yang memohon untuk bekerja di Singapura dan yang memperoleh sekurang-kurangnya S$18,000 sebulan di luar negara, atau S$12,000 sebulan semasa sudah bekerja di sini. .

Untuk menyelaraskan dengan Rangka Kerja Pertimbangan Adil dan Kompas, MOM juga akan menaikkan kriteria gaji Pas Pekerjaan Peribadi kepada S$22,500.

Pemegang Pas Pekerjaan Peribadi tidak terikat dengan majikan tertentu dan tidak perlu memohon pas kerja baharu jika mereka bertukar kerja.

Menggunakan satu penanda aras merentas skim ini akan memberikan syarikat kejelasan dan kebolehramalan yang lebih besar mengenai rangka kerja pas kerja Singapura, kata Dr Tan.

“Dengan penanda aras, syarikat akan mengetahui bahawa perubahan masa depan kepada ambang gaji dan kriteria akan meningkat,” katanya, sambil menambah bahawa perubahan itu hanya akan bermula dari September tahun depan untuk memberi masa kepada perniagaan dan individu untuk menyesuaikan diri.

Pekerja dalam sektor teknologi

Tempoh Pas Pekerjaan kini berlangsung antara dua dan tiga tahun, tetapi pemegang pas ini yang bekerja dalam pekerjaan teknologi tertentu yang menghadapi kekurangan pekerja di sini akan dibenarkan bertahan sehingga lima tahun.

Ini akan memberi lebih kepastian kepada profesional teknologi berpengalaman serta perniagaan dalam perancangan tenaga kerja mereka, kata MOM.

Pemohon akan layak mendapat Pas Pekerjaan lima tahun jika pekerjaan teknologi mereka disenaraikan dalam Senarai Pekerjaan Kekurangan Kompas yang akan datang. Senarai itu akan diumumkan Mac depan.

Langkah terbaru itu berikutan beberapa usaha Kerajaan untuk menarik bakat teknologi sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Dua tahun lalu, ia melancarkan Tech.Pass untuk menarik pakar industri teknologi yang berpengalaman dalam syarikat teknologi yang mapan atau berkembang pesat sebagai lanjutan daripada program [email protected] untuk menyokong syarikat berpotensi tinggi di sini. Pas itu tidak memerlukan pemohon diambil bekerja atau terikat dengan syarikat tertentu untuk layak.

Read Previous

Taylor Swift memenangi anugerah video MTV teratas, mengumumkan album baharu

Read Next

Banjir Pakistan menelan belanja sekurang-kurangnya AS$10b, kata menteri perancangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.