The Malaysia Post

Banjir Pakistan menelan belanja sekurang-kurangnya AS$10b, kata menteri perancangan

Anggaran awal meletakkan kerosakan akibat banjir maut Pakistan baru-baru ini lebih AS$10 bilion (RM44.85 bilion), kata menteri perancangannya semalam, sambil menambah dunia mempunyai kewajipan untuk membantu negara Asia Selatan itu menghadapi kesan iklim buatan manusia ubah.

Banjir kilat yang tidak pernah berlaku sebelum ini disebabkan oleh hujan monsun bersejarah telah menghanyutkan jalan raya, tanaman, infrastruktur dan jambatan, membunuh sekurang-kurangnya 1,000 orang dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan menjejaskan lebih 33 juta, lebih 15 peratus daripada 220 juta penduduk negara itu.

Menteri perubahan iklim telah memanggil situasi itu sebagai “bencana kemanusiaan yang disebabkan oleh iklim dengan kadar epik.” “Saya fikir ia akan menjadi besar. Setakat ini, (a) awal-awal lagi, anggaran awal adalah besar, ia lebih tinggi daripada AS$10 bilion,” kata Ahsan Iqbal kepada Reuters dalam satu temu bual.

“Setakat ini kita telah kehilangan 1,000 nyawa manusia. Hampir satu juta rumah mengalami kerosakan,” kata Iqbal di pejabatnya.

“Orang ramai sebenarnya telah kehilangan mata pencarian sepenuhnya.” Iqbal menilai banjir baru-baru ini paling teruk berbanding yang melanda Pakistan pada 2010, yang mana Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengeluarkan rayuan bencana terbesarnya.

Menteri itu berkata ia mungkin mengambil masa lima tahun untuk membina semula dan memulihkan negara, manakala dalam tempoh terdekat ia akan berhadapan dengan kekurangan makanan yang teruk.

Bagi mengurangkan kekurangan makanan, Menteri Kewangan Miftah Ismail berkata negara itu boleh mempertimbangkan untuk mengimport sayur-sayuran dari musuh ketat India.

Kedua-dua negara berjiran itu sudah lama tidak mempunyai sebarang perdagangan.

“Kami boleh mempertimbangkan untuk mengimport sayur-sayuran dari India,” kata Ismail kepada Geo News TV tempatan, sambil menambah sumber lain yang mungkin untuk import makanan termasuk Turki dan Iran.

Harga makanan telah pun melambung tinggi berikutan tanaman ditenggelami air dan jalan yang tidak dapat dilalui.

Perdana Menteri India Narendra Modi berkata beliau sedih dengan kemusnahan akibat banjir.

Mangsa perubahan iklim

Pengguna media sosial menyiarkan video yang menunjukkan orang yang terkandas dan seluruh keluarga dihanyutkan oleh air banjir. Reuters tidak dapat mengesahkan rakaman itu secara bebas.

Pakistan Selatan, barat daya dan utara paling teruk dilanda banjir, yang telah melanda kawasan ladang yang besar dan menyimpan tanaman, juga mengasingkan wilayah itu dari seluruh negara sejak beberapa hari lalu.

Puluhan ribu keluarga telah meninggalkan rumah mereka ke tempat yang lebih selamat, berpindah bersama saudara-mara mereka, atau ke kem kerajaan, manakala yang lain telah bermalam di tempat terbuka, menunggu bantuan termasuk khemah, makanan dan ubat-ubatan.

Pakistan telah merayu bantuan antarabangsa dan beberapa negara telah menghantar bekalan dan pasukan penyelamat.

Menteri luar negara itu memberitahu Reuters pada hari Ahad bahawa beliau berharap institusi kewangan seperti Tabung Kewangan Antarabangsa akan memberikan bantuan kewangan, dengan mengambil kira kos ekonomi banjir.

Bagaimanapun, Iqbal berkata sebarang permintaan rasmi untuk bantuan kewangan perlu menunggu sehingga skala kerosakan diketahui, sesuatu yang kini sedang dinilai oleh Pakistan dengan rakan kongsi, termasuk Bank Dunia dan Bank Pembangunan Asia.

Kerajaan China semalam berkata ia akan menyediakan bantuan kemanusiaan tambahan, termasuk wang tunai AS$300,000 dan 25,000 khemah. China sudah menghantar 4,000 khemah, 50,000 selimut dan 50,000 tar kalis air ke Pakistan.

Presiden China Xi Jinping juga menelefon rakan sejawatannya dari Pakistan Pervez Musharraf untuk menyatakan ucapan takziah atas banjir yang teruk, menurut media kerajaan China.

Kerajaan Kanada semalam mengumumkan pembiayaan AS$5 juta untuk bantuan kemanusiaan kepada Pakistan bagi menangani banjir.

Iqbal juga berkata dunia berhutang dengan Pakistan, yang menjadi mangsa perubahan iklim yang disebabkan oleh “pembangunan dunia maju yang tidak bertanggungjawab.” “Jejak karbon kami adalah yang paling rendah di dunia,” katanya. “Masyarakat antarabangsa mempunyai tanggungjawab untuk membantu kami, menaik taraf infrastruktur kami, untuk menjadikan infrastruktur kami lebih berdaya tahan iklim, supaya kami tidak mengalami kerugian sedemikian setiap tiga, empat, lima tahun,” katanya.

“Kawasan-kawasan yang dahulunya menerima hujan tidak menerima taburan hujan dan kawasan-kawasan yang dahulunya menerima hujan yang sangat sederhana menerima hujan yang sangat lebat,” tambahnya.

Iqbal berkata 45 peratus tanaman kapas telah dihanyutkan dengan penanaman gandum awal di selatan Pakistan turut terjejas, kerana tanah yang besar masih ditenggelami air banjir, dan kerosakan teruk pada sawah serta tanaman sayur-sayuran dan buah-buahan.

Kementerian kewangan Pakistan dalam kemas kini prospek ekonomi terkininya telah memberi amaran tentang kesan ke atas tanaman bermusim kritikal, terutamanya kapas, yang merupakan kunci bagi sektor tekstil Pakistan yang membentuk lebih 60 peratus daripada eksport negara itu.

Penganalisis berkata impak itu boleh memudaratkan negara, yang sudah berada di tengah-tengah krisis ekonomi, berdepan dengan inflasi yang tinggi, mata wang yang susut nilai dan defisit akaun semasa.

IMF semalam meluluskan dana bailout lebih AS$1.1 bilion yang telah lama ditunggu-tunggu untuk menyambung semula program yang terhenti sejak awal tahun ini.

Read Previous

Kementerian Tenaga Kerja Singapura: Pas kerja lima tahun baharu untuk golongan berpendapatan tinggi, masa lebih singkat untuk mengupah warga asing antara langkah menarik bakat

Read Next

PM Ismail Sabri menafikan tekanan dan ugutan dipecat daripada kepimpinan tertinggi parti pada mesyuarat hujung minggu Umno

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.